Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • zdrowa dieta
  • kuchnia wegańska
  • przepisy ajurwedyjskie
  • ajurweda Kraków
dania bezglutenowe
Batoniki z orzechami nerkowca

Polecamy przepis na pyszne, wegańskie i bezglutenowe batoniki. Z dodatkiem orzechów nerkowca, daktyli, pasty sezamowej oraz karobu (lub kakao) zaspokoją apetyt najbardziej wybrednych smakoszy. Doskonałe jako deser, znakomite jako przekąska dla aktywnych. Spróbuj.

Składniki:

70 gramów orzechów nerkowca

4 duże łyżki tahini (pasty sezamowej)

1/2 szklanki namoczonych daktyli

2-3 łyżki karobu lub kakao

4 łyżki zmielonego słonecznika

Przygotowanie:

Orzechy nerkowca prażyć przez kilka sekund na patelni. Daktyle zmiksować, dodać tahini (pastę sezamową), karob (lub kakao – wedle uznania) i dokładnie wymieszać. Włożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu 5-10 minut.

Zdjąć z ognia, dodać zmielony słonecznik oraz całe orzechy nerkowca i wymieszać.

Masę włożyć do keksowej foremki, mokrą łopatką wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na kilka godzin, następnie wyjąć i podzielić ostrym nożem na kwadraty.

Batoniki długo zachowują świeżość. Są znakomitym deserem dla wegan i dla osób, które stosują dietę bezglutenową.

Zobacz Nasiona Chia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

Przeczytaj także:

Daktyle nadziewane słodyczą



Opracowanie na podstawie:

Wegańskie wypieki i potrawy bez glutenu. Teresa Reimann. Wydawnictwo Purana, Wrocław 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl