Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • zdrowa dieta
  • medycyna naturalna
  • produkty ekologiczne
  • ajurweda Kraków
dieta ajurwedyjska
Banany – na zdrowie

Banany mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Pozytywnie wpływają na układ nerwowy, wzmacniają osłabione mięśnie, odkwaszają organizm, łagodzą astmę. Podajemy przepisy na zdrowotne mieszanki z użyciem bananów.

Banany to afrodyzjaki - w ajurwedzie przez pojęcie „afrodyzjaki” rozumie się środki wzmacniające narządy rozrodcze, a w rezultacie całe ciało). Wzmacniają tkankę mięśniową, tłuszczową, nerwową i rozrodczą.

Dojrzałe banany są słodkie i rozgrzewające, o kwaśnej wipace. Osłabiają wata, nasilają zaś pitta i kapha.

Warto wiedzieć:

- co najmniej godzinę po zjedzeniu banana nie należy niczego pić

- nie jedz bananów w nocy

- nie łącz bananów z mlekiem

- nie łącz bananów z jogurtem

Nie jedz bananów, jeśli cierpisz na gorączkę albo obrzęk, wymiotujesz lub masz mokry kaszel i katar.

 

Zdrowotne mieszanki z użyciem bananów

 

Jeśli objadasz się pod wpływem emocji, pomoże ci pokrojony dojrzały banan z dodatkiem łyżeczki ghee oraz szczypty kardamonu. Wskazany jest także na hipoglikemię, zaparcia lub skurcze mięśni.

Jeśli odczuwasz pieczenie podczas oddawania moczu na skutek bezsenności, zaparcia lub zakwaszenia organizmu, zjedz 1 lub 2 dojrzałe banany ze szczyptą sproszkowanego kminu. Spożywaj je między posiłkami.

Na suchy kaszel lub kaszel z niewielką ilością flegmy, któremu towarzyszy ból w klatce piersiowej, jedz 1 lub 2 dojrzałe banany z łyżeczką miodu i 2 szczyptami mielonego czarnego pieprzu. Stosuj 2−3 razy dziennie.

Dwa dojrzałe banany, 5 świeżych fig i 5 świeżych daktyli pokrojonych z 1−2 łyżeczkami miodu oraz 2 szczyptami sproszkowanego imbiru to pełnowartościowy posiłek i środek wzmacniający wyniszczone lub osłabione mięśnie.

W przypadku przewlekłej astmy oskrzelowej wbij 7 goździków w obranego dojrzałego banana na całą noc. Następnego dnia rano zjedz banana wraz z goździkami. Godzinę później wypij 1 szklankę gorącej wody z łyżeczką miodu. To wzmocni płuca oraz złagodzi chrapliwy i świszczący oddech.

Gdy masz biegunkę, spróbuj zjeść 2 zielone, pokrojone banany z łyżeczką ghee i 2 szczyptami sproszkowanego imbiru. Po godzinie wypij szklankę gorącej wody.

W przypadku częstomoczu, który nierzadko wiąże się z cukrzycą, spróbuj raz dziennie zjeść 1 niedojrzałego banana z ⅓ szklanki soku z przepękli.

Aby powstrzymać czkawkę, zjedz 2 pokrojone banany zmieszane z łyżeczką ghee, 1/2 łyżeczki miodu i 2 szczyptami sproszkowanego imbiru.

 

 

Przeczytaj także:

Owoce a dosze

Bananowe muffinki 

Krem bananowy z rodzynkami 

 

Opracowanie na podstawie:

Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl