
Polecamy intrygującą przystawkę na ciepło. Banany, jogurt kokosowy i wiele smakowitych przypraw: kurkuma, kmin, curry, kardamon. Wydaje ci się, że połączenie bananów i curry jest niemożliwe? Delikatnie słodkie, wyostrzone smakiem przypraw – z dodatkiem ryżu to danie doskonałe!
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
1 łyżka oleju kokosowego
1,5 łyżeczki sproszkowanej kurkumy
1 łyżeczka sproszkowanego kminu
5 twardych bananów, pokrojonych w 2,5-cm kawałki
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki sproszkowanego curry
2 łyżki wody
1 szklanka jogurtu kokosowego
1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu
1/8 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
Sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Rozgrzej olej kokosowy w dużym, ciężkim rondlu ustawionym na średnim ogniu. Dodaj kurkumę i kmin. Zamieszaj. Podsmażaj przez 1 minutę. Dodaj banany, sól i curry. Smaż przez 5 minut, mieszając nieustannie, aby banany nie przywarły do dna.
Wlej wodę. Duś przez 5 kolejnych minut. Zmniejsz ogień. Mieszając, dodaj jogurt, kardamon, pieprz kajeński i sok z cytryny. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, ciągle mieszając. Podawaj na ciepło.
Bananowe curry doskonale komponuje się z ryżem lub niemal wszystkimi mieszankami warzywnymi gotowanymi na parze.
Olej kokosowy, a także znakomitej jakości przyprawy znajdziesz w zielonysklep.com – zobacz tutaj.
Przeczytaj także:
Burgery wegetariańskie z fasolki
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.