
Ten balsam jest wonny, doskonale „smakuje” - można go bezpiecznie spożywać i łatwo przygotować. Olej kokosowy od razu wnika w skórę, dlatego stosuje się go przez wszystkie pory roku na całe ciało jako środek upiększający.
Składniki:
7 łyżek stołowych kokosowego oleju bazowego (extra virgin, nierafinowanego)
1 łyżka stołowa masła kakaowego
40 kropli olejku eterycznego z wanilii lub z chińskiej pomarańczy (opcjonalnie)
Zalecane do: wszystkich rodzajów skóry z wyjątkiem tłustej i mieszanej
Zastosowanie: codziennie lub w razie potrzeby
Czas przygotowania: około 20 minut plus 2 godzin na zastygnięcie, gdy jest chłodno
W małym garnku na niewielkim ogniu lub w podwójnym garnku podgrzewaj olej kokosowy i masło kakaowe do chwili, gdy masło się roztopi. Zestaw z ognia i odczekaj 15 minut, aż się schłodzi. Dodaj wybrany olejek eteryczny i wymieszaj. Przelej do pojemników i zakręć je. Odczekaj 2 godziny, aż mikstura zastygnie. Uwaga: Jeśli temperatura otoczenia będzie wyższa niż 24°C, krem zachowa luźną konsystencję. (Olej kokosowy przyjmuje postać płynną w temperaturze 24°C). Przy niższej temperaturze krem będzie twardszy. Pamiętaj też, że olej kokosowy i masło kakaowe topią się w kontakcie ze skórą. Tego preparatu nie trzeba przechowywać w lodówce, lecz należy zużyć go w ciągu roku, aby zachował świeżość i skuteczność.
Jak stosować: Natychmiast po kąpieli lub prysznicu, kiedy skóra jest jeszcze wilgotna, rozsmaruj kosmetyk grubą warstwą na ciele i wmasuj go. Ponieważ jest silnie skoncentrowany, zacznij do 1 łyżeczki.
Wybrane składniki znajdziesz w zielonysklep.com
Przeczytaj także: Kosmetyki wegańskie – domowe receptury
Opracowanie na podstawie:
Domowe receptury na naturalne kosmetyki. 175 ekoprzepisów na specyfiki ziołowe, Stephanie Tourles, zielone-wydawnictwo.pl