
Polecamy przepis na pyszne placuszki w stylu indyjskim. Na bazie mąki orkiszowej, z dodatkiem aromatycznych przypraw: kminu, czarnej gorczycy i ajwanu, ze szczyptą kurkumy, odrobiną posiekanych liści kolendry. Delikatnie przysmażone z obu stron - są chrupiące i bardzo smaczne. Spróbuj.
Z podanej ilości składników przygotujesz 12 placków.
Składniki:
4 filiżanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub mąki z cieciorki wymieszanej 1:1 z orkiszową
Po 1/2 łyżeczki ziaren kmin, czarnej gorczycy i ajwanu
3/4 łyżeczki kurkumy
2 łyżki posiekanych liści kolendry
szczypta soli
2 filiżanki wody
olej kokosowy lub ghee do smażenia
Przygotowanie:
Do mąki dodać wszystkie składniki prócz wody i dobrze wymieszać. Wlać wodę i wyrobić całość na miękkie ciasto. Pozostawić pod przykryciem. Po chwili uformować małe kulki z ciasta i rozwałkować je na okrągłe placki. Placki smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron.
Zobacz kolendrę w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Zobacz olej kokosowy w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Placuszki ziemniaczane bez glutenu
Opracowanie na podstawie:
Świadome macierzyństwo z ajurwedą. Shivani Sood, Monika Ptak-Korbacz. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu