Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • zdrowa dieta
  • kuchnia ajurwedyjska
  • przepisy wegańskie
  • dania wegetariańskie
kuchnia ajurwedyjska
Aromatyczne bakłażany

Sezon na bakłażany trwa w najlepsze. Polecamy znakomitą potrawę z bakłażanów z dodatkiem aromatycznych przypraw – to sezonowe danie w sam raz na letni obiad. Pyszne i sycące danie, które przygotujesz w 30 minut. Wypróbuj nasz przepis!

Z podanej ilości składników przyrządzić 4 porcje potrawy.

 

Składniki:

6 szklanek bakłażana (mniej więcej 2 średniej wielkości bakłażany)

2 łyżki oleju krokoszowego

1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy

1 łyżeczka nasiona kminu

1/4 łyżeczki kurkumy

1 szczypta asafetydy

1 średnia, drobno pokrojona cebula

1/2 łyżeczki sproszkowanej masali

1/4 łyżeczki soli

 

 

Przygotowanie:

Umyj bakłażana i pokrój w kostkę o grubości nieco ponad centymetr. Rozgrzej rondel na średnim ogniu, wlej olej, dodaj nasiona gorczycy, kminu, kurkumę i asafetydę. Mieszaj do chwili, gdy nasiona zaczną trzaskać.

Dodaj cebulę i podsmaż, aż się zeszkli. Mieszając, dodaj masalę, sól i bakłażan. Potrząśnij patelnią, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Przykryj garnek i zmniejsz ogień. Gotuj do miękkości przez około pół godziny.

Podawaj przybrane wiórkami kokosowymi i posiekaną kolendrą. Możesz podawać jako samodzielne danie lub z dodatkiem ryżu.

Osoby o konstytucji pitta mogą jeść tę potrawę okazjonalnie, jeśli nie dodadzą do niej asafetydy, nasion gorczycy i masali.

Bakłażan podsyca ogień trawienny i odtruwa jelito grube, ale osoby, które mają problemy z nerkami oraz kamieniami na pęcherzyku żółciowym, nie powinny jeść tej potrawy w nadmiarze.

 

 

Przyprawy znajdziesz na zielonysklep.com – zobacz tutaj.

 

 

 

Przeczytaj także:

Przystawka z marchewki

Pieczone bakłażany 

Leczo wegetariańskie

 

 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl