
Sezon na bakłażany trwa w najlepsze. Polecamy znakomitą potrawę z bakłażanów z dodatkiem aromatycznych przypraw – to sezonowe danie w sam raz na letni obiad. Pyszne i sycące danie, które przygotujesz w 30 minut. Wypróbuj nasz przepis!
Z podanej ilości składników przyrządzić 4 porcje potrawy.
Składniki:
6 szklanek bakłażana (mniej więcej 2 średniej wielkości bakłażany)
2 łyżki oleju krokoszowego
1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
1 łyżeczka nasiona kminu
1/4 łyżeczki kurkumy
1 szczypta asafetydy
1 średnia, drobno pokrojona cebula
1/2 łyżeczki sproszkowanej masali
1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Umyj bakłażana i pokrój w kostkę o grubości nieco ponad centymetr. Rozgrzej rondel na średnim ogniu, wlej olej, dodaj nasiona gorczycy, kminu, kurkumę i asafetydę. Mieszaj do chwili, gdy nasiona zaczną trzaskać.
Dodaj cebulę i podsmaż, aż się zeszkli. Mieszając, dodaj masalę, sól i bakłażan. Potrząśnij patelnią, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Przykryj garnek i zmniejsz ogień. Gotuj do miękkości przez około pół godziny.
Podawaj przybrane wiórkami kokosowymi i posiekaną kolendrą. Możesz podawać jako samodzielne danie lub z dodatkiem ryżu.
Osoby o konstytucji pitta mogą jeść tę potrawę okazjonalnie, jeśli nie dodadzą do niej asafetydy, nasion gorczycy i masali.
Bakłażan podsyca ogień trawienny i odtruwa jelito grube, ale osoby, które mają problemy z nerkami oraz kamieniami na pęcherzyku żółciowym, nie powinny jeść tej potrawy w nadmiarze.
Przyprawy znajdziesz na zielonysklep.com – zobacz tutaj.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti sp. z o.o., Kraków 2015.