
Polecamy przepis na gęstą, pożywną i bardzo rozgrzewającą potrawę na bazie ryżu i fasolki mung. Z dodatkiem aromatycznych przypraw: kardamonu, goździków, kurkumy, startego imbiru, zmielonego kminu, kolendry, z dużą ilością warzyw - jest idealnym daniem na zimowe chłody. Ma właściwości lecznicze. Spróbuj.
Potrawa ma właściwości lecznicze – stymuluje trawienie i krążenie.
Czas przygotowania: 2 godziny
− wata, + pitta, – kapha
Składniki:
1/2 szklanki ryżu basmati
1/4 szklanki fasolki mung
6 szklanek wody
1 łyżka ghee
1 łyżeczka nasion kminu
1/8 łyżeczki asafetydy
1 łyżeczka nasion kolendry
3/4 łyżeczki nasion kardamonu
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
1 liść laurowy
2 łyżki ghee, dodatkowo
3/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1 łyżeczka kurkumy
3/4 łyżeczki soli kamiennej
1 łyżka świeżego startego imbiru
1/2 małej, posiekanej cebuli
1–2 ząbków czosnku (według uznania)
1/2 łyżeczki zmielonego kminu
2–4 szklanek świeżych, drobno pokrojonych warzyw: marchewki, warzyw zielonych, fasoli lub cukinii
2 lub więcej szklanek wody (według potrzeby)
Przygotowanie:
Chociaż lista składników może stanowić pewne wyzwanie, w rzeczywistości bardzo łatwo zrobić to kiczadi. Dokładnie wypłucz ryż i dal mung w połówkach, aż woda będzie czysta. Rozgrzej łyżkę ghee w średniej wielkości rondlu i dodaj całe nasiona kminu oraz asafetydę. Niech lekko się przyrumienią. Dodaj ryż, dal mung i wodę, gotuj przez 45 minut.
Rozgrzej kolejne 2 łyżki ghee na małej patelni. Dodaj kolendrę, kardamon, pieprz i liść laurowy. Smaż przez około 2–3 minuty. Następnie, mieszając, dodaj resztę przypraw i cebulę (oraz czosnek, jeśli go używasz). Zmiksuj mieszankę przypraw mikserem wraz z połową (lub mniej) szklanki wody.
Dodaj zmielone przyprawy do ryżu i dalu. Opłucz mikser, używając do tego ostatnich 2 szklanek wody i wlej tę wodę do kiczadi. Gotuj przez następne 20 minut. Smacznego!
Wszystkie przyprawy znajdziesz w zielonysklep.com - zobacz tutaj.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2016.