Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • dania wegetariańskie
  • kuchnia ajurwedyjska
  • kiczadi
  • potrawy rozgrzewające
kiczadi rozgrzewające
Aromatyczna zupa z fasolką mung

Polecamy przepis na gęstą, pożywną i bardzo rozgrzewającą potrawę na bazie ryżu i fasolki mung. Z dodatkiem aromatycznych przypraw: kardamonu, goździków, kurkumy, startego imbiru, zmielonego kminu, kolendry, z dużą ilością warzyw - jest idealnym daniem na zimowe chłody. Ma właściwości lecznicze. Spróbuj.

Potrawa ma właściwości lecznicze – stymuluje trawienie i krążenie.

 

Czas przygotowania: 2 godziny

− wata, + pitta, – kapha

Składniki:

1/2 szklanki ryżu basmati

1/4 szklanki fasolki mung

6 szklanek wody

1 łyżka ghee

1 łyżeczka nasion kminu

1/8 łyżeczki asafetydy

1 łyżeczka nasion kolendry

3/4 łyżeczki nasion kardamonu

1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

1 liść laurowy

2 łyżki ghee, dodatkowo

3/4 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki zmielonych goździków

1 łyżeczka kurkumy

3/4 łyżeczki soli kamiennej

1 łyżka świeżego startego imbiru

1/2 małej, posiekanej cebuli

1–2 ząbków czosnku (według uznania)

1/2 łyżeczki zmielonego kminu

2–4 szklanek świeżych, drobno pokrojonych warzyw: marchewki, warzyw zielonych, fasoli lub cukinii

2 lub więcej szklanek wody (według potrzeby)

 

Przygotowanie:

Chociaż lista składników może stanowić pewne wyzwanie, w rzeczywistości bardzo łatwo zrobić to kiczadi. Dokładnie wypłucz ryż i dal mung w połówkach, aż woda będzie czysta. Rozgrzej łyżkę ghee w średniej wielkości rondlu i dodaj całe nasiona kminu oraz asafetydę. Niech lekko się przyrumienią. Dodaj ryż, dal mung i wodę, gotuj przez 45 minut.

Rozgrzej kolejne 2 łyżki ghee na małej patelni. Dodaj kolendrę, kardamon, pieprz i liść laurowy. Smaż przez około 2–3 minuty. Następnie, mieszając, dodaj resztę przypraw i cebulę (oraz czosnek, jeśli go używasz). Zmiksuj mieszankę przypraw mikserem wraz z połową (lub mniej) szklanki wody.

Dodaj zmielone przyprawy do ryżu i dalu. Opłucz mikser, używając do tego ostatnich 2 szklanek wody i wlej tę wodę do kiczadi. Gotuj przez następne 20 minut. Smacznego!

 

Wszystkie przyprawy znajdziesz w zielonysklep.com - zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Rosół wegański - na zdrowie 

Pyszna zupa miso

Zupa marchewkowa z imbirem

 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2016.

 

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl