
Polecamy przepis na pyszny, delikatny i pełen aromatów dal. Z żółtą soczewicą, z dodatkiem mango, kurkumy, liści laurowych, kminu, przyprawy garam masala oraz natki kolendry - to rozgrzewająca potrawa, którą możesz podawać jako samodzielne danie lub z dodatkiem ryżu basmati. Spróbuj.
Z podanej ilości składników przygotujesz 6 porcji potrawy.
Składniki:
1,5 szklanki żółtej soczewicy
1/4 łyżeczki kurkumy
1 średnie mango obrane ze skórki i pokrojone w plastry
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki asafetydy
4,5 szklanki wody
1 łyżka stołowa ghee
1 łyżka stołowa oleju krokoszowego
1 łyżeczka nasion kminu
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka garam masali
1/3 szklanki posiekanej natki kolendry
Przygotowanie:
Kilkakrotnie wypłukaj dal (żółtą soczewicę) w zimnej wodzie. Wsyp do miski i mocz przez 3 godziny. Odsącz i wsyp do głębokiego garnka z liśćmi laurowymi, kurkumą i asafetydą, wodą i solą. Gotuj na małym ogniu, pod częściowym przykryciem, przez 45 minut, od czasu do czasu mieszając, aby dal nie przywarł do dna. Następnie przykryj, zmniejsz ogień i gotuj przez kolejnych 25 minut.
Gdy soczewica będzie się gotować, na patelni na średnim ogniu podgrzej ghee. Do gorącego dodaj nasiona kminu, które zrumienią się po około 15 sekundach. Następnie dołóż plastry mango i smaż, często je przewracając, przez 6-8 minut, aż będą miękkie. Zmniejsz ogień, posyp mango pieprzem kajeńskim, garam masalą i połową kolendry, smaż przez kolejne 2-3 minuty.
Wyłącz palnik, zawartością patelni polej dal. Delikatnie wymieszaj składniki. Udekoruj resztę kolendry i podawaj.
Przeczytaj także:
Warzywa strączkowe w diecie wegetariańskiej
Opracowanie na podstawie: