
Sezon na arbuzy trwa w najlepsze. Słodki, soczysty i odświeżający arbuz świetnie gasi pragnienie zwłaszcza w upalne dni. Co można z niego przyrządzić? Kiedy warto po niego sięgnąć? Czy wiesz, że arbuz oprócz dobrego smaku jest też znakomitym kosmetykiem na piękną skórę i lekiem na nerki? Sprawdź jego właściwości.
Arbuz jest owocem słodkim i wychładzającym, działa moczopędnie. Pobudza doszę kapha i wata, ale łagodzi doszę pitta. Pozytywnie wpływa na układ pokarmowy i ma korzystne działanie na nerki.
Pamiętaj, aby odczekać po posiłku, zanim zjesz arbuza. Lepiej nie spożywać go na noc, bo może wywołać ból brzucha. Nie mieszaj arbuza ze zbożami, ponieważ takie połączenie negatywnie wpływa na trawienie.
Ze względu na swoje właściwości wychładzające arbuz jest znakomity na lato.
Jakie właściwości lecznicze ma arbuz?
Tradycyjnie w przypadku zapalenia cewki moczowej i pęcherza moczowego oraz pieczenia podczas wydalanie moczu pije się 1 szklankę soku z arbuza ze szczyptą sproszkowanego kminu.
Na ból nerek zaleca się picie 1 szklanki soku z arbuza z 1/4 łyżeczki sproszkowanych nasion kolendry. Napój ten solidnie przepłukuje nerki i ułatwia wydalenie małych kamieni i kryształków. Stosuje się go 2−3 razy dziennie.
Zmiel świeże pestki arbuza na papkę. Dodaj 1 łyżeczkę naturalnego cukru i 1/2 łyżeczki ghee, a następnie zjedz na pusty żołądek.Dzięki temu wzmocnisz osłabione mięśnie.
W przypadku wysypki, bólu po ukąszeniu owada czy alergii skórnych jedz czerwony miąższ arbuza, a białą częścią skórki pocieraj skórę. To złagodzi pieczenie i świąd.
1 szklanka soku z arbuza zmieszanego z 1 łyżeczką miodu wypijana wcześnie rano na pusty żołądek łagodzi negatywne skutki związane z niewydolnością serca.
Przepis na piękną skórę:
weź średniej wielkości arbuza i wytnij z jednego końca dziurkę, ale nie wyrzucaj wyciętej części. Do dziurki włóż 2 łyżeczki niegotowanego ryżu basmati, 1 łyżeczkę kurkumy, 1 łyżeczkę sproszkowanego drewna sandałowego, 1/4 łyżeczki spożywczej kamfory, szczyptę szafranu i wlej 2 łyżeczki soku z limonki.
Zakryj otwór, wkładając z powrotem wycięty kawałek. Trzymaj arbuz w ciepłym, suchym miejscu przez tydzień. Po tygodniu przetnij owoc i wybierz miąższ. Wysusz go w gorącym, suchym miejscu, ale nie bezpośrednio na słońcu. Ten miękki, sproszkowany miąższ jest stosowany w celach kosmetycznych.
Jeśli codziennie będziemy go nakładać na twarz, skóra stanie się młoda i piękna. Pozbędziemy się zmarszczek, trądziku, egzemy i innych dolegliwości skórnych.
Przeczytaj także:
Pomarańcze - letnie orzeźwienie
Mango - owoc do zadań specjalnych
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.