
Amarantus to rozgrzewająca alternatywa dla owsianki, zwłaszcza w chłodne, zimowe poranki. To doskonałe źródło błonnika oraz białka i znakomity zastrzyk energii na dobry początek dnia. Z dodatkiem cynamonu, suszonych fig, rodzynek, nasion chia i syropu klonowego - to delikatnie słodkie i pożywne śniadanie.
Amarantus jako doskonała kasza o wszechstronnym działaniu jest wybornym daniem zbożowym.
Czas przygotowania: 30 minut
Z podanej ilości składników przygotujesz 2-4 porcje dania.
Składniki:
1 szklanka amarantusa
1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu
2 szklanki wody
4 suszone, pokrojone figi
1/4 szklanki rodzynek
3 łyżki siemienia lnianego, nasion chia lub surowych nasion słonecznika
syrop klonowy do smaku
Przygotowanie:
Wsyp amarantus do ciężkiego rondla średniej wielkości i podpraż na średnim ogniu. Mieszając, dodaj cynamon. Podgrzewaj przez 30 sekund, często mieszając. Dodaj wodę, figi i rodzynki. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień. Gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż do wchłonięcia całej wody. Posyp nasionami i podawaj z melasą.
Możesz też zrobić amarantus na słono. Wówczas zamiast cynamonu użyj sproszkowanej kurkumy i dodaj 1 łyżeczkę soli, a zamiast fig i rodzynek dodaj 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru. Nie używaj syropu klonowego, lecz przed podaniem wsyp garść posiekanej świeżej bazylii i wymieszaj.
Przeczytaj także:
Placuszki z cebuli po indyjsku
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.