
Przedstawiamy dwa zioła, które mają bardzo duże znaczenie w medycynie ajurwedyjskiej. Amalaki jest najbogatszym źródłem witaminy C. Asafetyda pobudza trawienie i oczyszcza florę jelitową.
Amalaki
To jedno z ziół o najsilniejszym działaniu odmładzającym w medycynie ajurwedyjskiej. Oddziałuje na krew, kości, wątrobę i serce. Regeneruje oraz odżywia nowe tkanki i zwiększa ilość czerwonych ciałek krwi. Amalaki oczyszcza jamę ustną, wzmacnia zęby, odżywia kości oraz pobudza porost włosów i paznokci. Poprawia wzrok, hamuje krwawienie dziąseł oraz łagodzi stany zapalne żołądka i jelita grubego.
Amalaki jest najbogatszym naturalnym źródłem witaminy C (w jednym owocu jest jej średnio 3000mg). Poprawia apetyt, oczyszcza jelita i reguluje poziom cukru we krwi. Stanowi podstawę chyawanprash – ziołowej galaretki, która w medycynie ajurwedyjskiej jest podstawowym środkiem wzmacniającym i odbudowującym o wszechstronnym działaniu. Amalaki ma też działanie wzmacniające. Pozytywnie wpływa na układy: krążenia, trawienny i wydalniczy.
Działanie amalaki: tonizująco-odżywcze, odmładzające, afrodyzjak, przeczyszczające, wychładzające, ściągające, hemostatyczne.
Wskazania: hemoroidy, anemia, cukrzyca, zawroty głowy, nieżyt żołądka, kolka, zaparcia, dolegliwości gastryczne, rekonwalescencja po gorączce, ogólne osłabienie, osteoporoza.
Asafetyda
To zioło, które silnie pobudza trawienie. Usuwa pozostałości przemiany materii blokujące układ pokarmowy. Rozbija resztki pokarmowe po spożyciu nadmiernej ilości pożywienia lub niezdrowego jedzenia, ponadto niszczy pasożyty, zwłaszcza glisty i owsiki. Asafetyda oczyszcza florę jelitową i jednocześnie wzmacnia ogień trawienny.
Likwiduje wzdęcia, łagodzi skurcze i bóle jelit oraz zmniejsza nadmiar wata. Ma właściwości podobne do czosnku, lecz jest silniejsza i ma bardziej nieprzyjemny zapach. Należy ją przechowywać w szczelnym słoiku, gdyż w przeciwnym razie jej zapach będzie wyczuwalny w całej kuchni.
Asafetydę można stosować zewnętrznie w postaci pasty na bóle brzucha, bóle artretyczne i stawów. Jest znakomitą przyprawą. Dodana zwłaszcza do soczewicy i fasoli sprawia, że stają się one lżej strawne i mniej wzdymające. Jako środek wspomagający trawienie jest stosowana z takimi przyprawami, jak imbir, kardamon i sól kamienna. Korzystnie wpływa na układy: trawienny, nerwowy, oddechowy, wydalniczy, krążenia.
Działanie asafetydy: pobudzające, wiatropędne, rozkurczowe, przeciwbólowe, afrodyzjak, antyseptyczne.
Wskazania: niestrawność, wzdęcia, kolka jelit, zaparcia, artretyzm, reumatyzm, astma, pasożyty.
Opracowanie na podstawie:
Joga ziół. Ziołolecznictwo ajurwedyjskie. Dawid Frawley, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2012.