Jakie właściwości zdrowotne ma spirulina, chlorella i trawa jęczmienna? Czy można je dodawać do potraw? Jakie składniki odżywcze mają te prozdrowotne algi? Dlaczego nazywamy je super żywnością? Jak smakują wodorosty? Dlaczego warto wprowadzić je do swojej diety? Sprawdź.
Spirulina BIO
Spirulina to alga należąca do najstarszych form życia na Ziemi. Wieki temu używana była przez Azteków jako codzienne pożywienie, a dziś uważana jest za kluczowy element azjatyckiej diety. Spirulina – podobnie jak chlorella – należy do grupy tzw. super-pokarmów.
Głównym składnikiem odżywczym spiruliny jest stanowiące 60-70% białko. Zawiera ono wszystkie 8 niezbędnych aminokwasów egzogennych, czyli takich które musimy dostarczać wraz z pożywieniem. To czyni spirulinę świetnym źródłem białka. Efekt ten jest wzmocniony przez obecność istotnych witamin i minerałów, w tym: witaminy B12 (często brakuje jej w diecie, nie tylko wegetariańskiej), witaminy A, B1, B2, B6, żelaza, wapnia, antyoksydantów i enzymów. Ponadto spirulina zawiera chlorofil oraz fytocjaninę. Spirulina wzmacnia organizm, opóźnia procesy starzenia, wspomaga pracę centralnego układu nerwowego.
Zobacz Spirulina Bio Rainforest Foods w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Trawa jęczmienna BIO
Młode liście jęczmienia to przede wszystkim bogactwo chlorofilu, który jako główny składnik w procesie fotosyntezy jest podstawą życia roślinnego.
Badania dowodzą że młode liście jęczmienia zawierają również aminokwasy, witaminy oraz minerały. Białko w trawie jęczmiennej zawiera 18 z 22 aminokwasów,w tym wszystkie 8 niezbędnych aminokwasów egzogennych, czyli tych których nasz organizm nie może wyprodukować i w związku z tym muszą być dostarczane w codziennej diecie. To również istotne źródło beta karotenu, kwasu foliowego, błonnika i aktywnych enzymów. Młoda trawa jęczmienna jest również doskonałym naturalnym źródłem składników mineralnych, w tym wapnia, miedzi, żelaza, magnezu, fosforu i potasu. Może być zatem świetnym uzupełnieniem źródeł białka dla wegan, którym często brakuje go w diecie. Młode liście jęczmienia są bardzo bogate w witaminy. Zawierają np. 30 razy więcej witaminy B1 niż mleko, 7 razy więcej witaminy C niż pomarańcze.
Zobacz trawa jęczmienna Bio Rainforest Foods w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Wodorosty Kombu
Wodorosty Kombu są bogatym źródłem witamin (A, B, C, E, K, PP), minerałów (wapń, żelazo, jod, sód, miedź, cynk, kobalt, magnez, fosfor), wysoko przyswajalnego białka oraz błonnika pokarmowego.
Algi kombu są szczególnie polecane dla wegan i wegetarian, głownie przez bogactwo wartości odżywczych, ale również dzięki temu, że nadają potrawom smak umami, czyli piąty smak, typowy dla mięsa. Polecamy bulion z wodorostów (kombu dashi), który może zastąpić bulion mięsny w zupach i sosach. Sprawdzi się również jako dodatek do potraw z roślin strączkowych ponieważ wspomaga ich trawienie.
Zobacz Wodorosty Kombu w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Wodorosty Arame
Wodorosty Arame - glony brunatne. Mają delikatny, słodki smak. Zawierają znacznie więcej jodu niż skorupiaki i przeciętna ryba morska oraz 10 razy więcej wapnia niż mleko.
Wodorosty Arame są bogate w jod, żelazo, wapń, potas. Korzystnie wpływają na funkcjonowanie trzustki, śledziony oraz żołądka. Pomagają zmniejszyć wysokie ciśnienie krwi. Szczególnie polecane w schorzeniach kobiecych, takich jak: bóle miesiączkowe, niepłodność, problemy z laktacją.
W kuchni znajdą zastosowanie jako dodatek do smażonych warzyw, ryżu lub z surowymi warzywami w sosie winegret.
Zobacz Wodorosty Arame w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu