
W pierwszej części artykuły opisaliśmy najczęstsze alergeny występujące w żywności, a więc gluten, orzechy i soję. W tej części bierzemy pod lupę kolejne składniki, które mogą wywołać alergię pokarmową. Kakao, miód, przyprawy, siarkowane owoce - sprawdź, dlaczego uczulają.
Suszone owoce zawierające dwutlenek siarki
Dwutlenek siarki występuje najczęściej jako środek konserwujący, dzięki którego suszone owoce zachowują dłużej ważność. Spotkać go możemy np. w rodzynkach, daktylach i w wielu produktach przetworzonych. Siarczyny są niebezpieczne dla zdrowia. Niezmiernie ważne jest wcześniejsze wymoczenie suszonych owoców przed spożyciem. Wszystkie suszone owoce są niestety „narażone” na kontakt z dwutlenkiem siarki, dlatego najlepiej kupować produkty ekologiczne suszone na słońcu. Można też wysuszyć owoce własnoręcznie – nadają się do tego śliwki, morele, maliny, żurawina i borówka.
Kakao
Ziarna kakaowca często uczulają, bowiem przy ich produkcji na skalę światową używa się większej ilości pestycydów niż do jakiegokolwiek innego ziarna. Na plantacjach kakaowców zbiory uzyskuje się kilka razy do roku, podczas gdy normalnie uprawiane rośliny dają dużo mniej plonów. Kakao znajduje się nie tylko w czekoladach i w wyrobach czekolado podobnych. Kakao uprawiane w taki sposób prędzej czy później stanie się jednym z produktów niestrawnych dla organizmu człowieka. Dlatego proponujemy odłożyć zagryzaną właśnie czekoladę na bok i spróbować w zamian karobu. W smaku nie jest może znakomity, ale zawiera wiele wartościowych substancji. Karobu można używać zamiast tradycyjnego kakao do przygotowywania właściwie wszystkiego: od napoju po dodatek do płatków i ciast.
Zioła i przyprawy
Wiadomo, że uczulać może rumianek, gorczyca, pieprz lub koper włoski. Pieprz czy gorczyca to składniki bardzo wielu produktów żywnościowych, np. sproszkowanych, konserwowanych czy pasteryzowanych. Znajdują się w różnych sosach i w większości dań gotowych. Rumianek jest chyba najbardziej rozpowszechnionym ziołem stosowanym zarówno w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym. Na pewno posiada wspaniałe właściwości łagodzące, ale metody jego uprawy i pozyskiwania mogą być przyczyną potencjalnych alergii. Niewykluczone, że rumianek zebrany prosto z łąki i zasuszony wcale nie poskutkuje odczynem alergicznym.
Miód
Miód to nasz ulubiony produkt słodzący, ale uznaje się go za jeden z najbardziej alergizujących. Po części może wynikać to z jego struktury, a po części z metody produkcji. Pszczoły nie dają dużo miodu. Część hodowców więc specjalnie karmi swoje pszczoły białym cukrem, by produkowały więcej miodu. Skoro dla ludzi biały cukier jest tak szkodliwy, to co dopiero dla pszczół. Organizmy tych owadów, nieprzyzwyczajone do tego rodzaju substancji, wydzielają szereg toksyn, które potem lądują w miodzie i wtedy miód naprawdę może uczulać. Miód można zastąpić syropem klonowym, daktylowym, orkiszowym lub melasą z trzciny cukrowej.
Zobacz syrop kokosowy w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Zobacz syrop z agawy z kardamonem w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Alergie pokarmowe - gluten, orzechy, soja
Nietolerancja pokarmowa - alergia na żywność
Opracowanie na podstawie:
Świadome macierzyństwo z ajurwedą. Shivani Sood, Monika Ptak-Korbacz. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu