Wiosna to pora odradzania się i wzrostu. Wiatry stają się łagodniejsze, Ziemia zbliża się do Słońca, powietrze ociepla się ponownie. Wraz z wiosną zaostrza się dosza kapha, która, we właściwych proporcjach, podtrzymuje wzrost i odrodzenie wszystkiego, co żyje. Gdy jednak gromadzi się w nadmiarze, do czego ma skłonność właśnie wiosną, zaburza funkcje trawienne, wywołuje poczucie ciężkości, blokuje kanały oraz powoduje tycie.
Można tego łatwo uniknąć, jeśli zrobisz kilka prostych rzeczy, dzięki którym kapha nie będzie mogła się zaostrzać. Wiele z tych zaleceń prawdopodobnie już znasz.
- Unikaj lub znacznie zredukuj ilość pokarmów ciężkostrawnych, tłustych i gęstych.
- Unikaj słodkich pokarmów i napojów, które nasilają doszę kapha, lub znacznie ogranicz ich ilość.
- Włącz do diety zupy warzywne.
- Zwiększ ilość wykonywanych ćwiczeń fizycznych, zwłaszcza na początku wiosny.
- Zwiększ intensywność automasażu z użyciem oleju; stosuj szybsze i bardziej energiczne ruchy.
- Nie śpij w ciągu dnia.
- Przebudź się z zimowego snu, bądź bardziej aktywny, śpiewaj, tańcz, ruszaj się.
- Niezależnie od tego, czym się zajmujesz i jakiej jesteś konstytucji, powinieneś zrobić wszystko, by chronić się przed zaostrzeniem wiosną doszy kapha.
- Wiosna to jeden z najważniejszych okresów w roku, w których należy rozważyć uczestnictwo w oczyszczających zabiegach pańća karmy – czy to w specjalnym ośrodku, czy choćby u specjalisty z tego zakresu. Nawet krótkie zabiegi (trwające 3–4 dni) mogą pomóc w usunięciu dużej ilości toksyn.
Zobacz książki o ajurwedzie w zielonysklep.com
Przeczytaj także: Pora na sok z brzozy
Opracowanie na podstawie:
Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Program sattwiczny, Scott Gerson, zielone-wydawnictwo.pl