
Polecamy przepis na pyszne, chrupiące ziemniaczki – gorące i aromatyczne. Z dodatkiem kurkumy, curry, rozmarynu, suszonej bazylii, z delikatnym aromatem czosnku, polane oliwą z oliwek – po prostu palce lizać! Wypróbuj ajurwedyjskie frytki i zobacz, jak szybko znikają z talerza!
Czas przygotowania: 25 minut
Z podanej ilości składników przygotujesz 3 porcje frytek.
Składniki:
1/2 szklanki wody
2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka nasion kminu
1/2 łyżeczki sproszkowanej kurkumy lub łagodnej przyprawy curry w proszku
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka suszonej bazylii lub majeranku
3 poszatkowane liście kapusty collard
2 posiekane ząbki czosnku
1/2 szklanki listków różnych rodzajów sałaty (opcjonalnie)
1 łyżka oliwy do polania
Przygotowanie:
Na średnim ogniu w rondlu o grubym dnie zagotuj wodę. Dodaj ziemniaki, sól, kmin, kurkumę, rozmaryn i bazylię. Zmniejsz lekko ogień. Mieszając, gotuj przez 5 minut lub przykryj naczynie i gotuj ziemniaki 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliły.
W trakcie mieszania dodaj kapustę i czosnek. Gotuj do chwili, gdy ziemniaki będą miękkie. W razie potrzeby dodaj 1 lub więcej łyżek wody, aby ziemniaki nie przywierały do dna. Jeśli chcesz, podawaj z listkami sałaty. Każdą porcję polej oliwą z oliwek według uznania.
Smacznego!
Przeczytaj także:
Potrawka ziemniaczana po indyjsku
Puree ziemniaczane z majerankiem
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.