
Czym różni się tradycyjna ajurweda od ajurwedy wegańskiej? Czy weganizm to tylko specyficzny rodzaj żywienia czy cały styl życia? Czym zastąpić mleko, masło, ser, jogurt czy jajka? Czy każdy produkt nabiałowy da się zastąpić odpowiednikiem wegańskim? Sprawdź.
W ajurwedzie wegańskiej przestrzega się tych samych zasad żywieniowych dotyczących zdrowia i równowagi co w tradycyjnej ajurwedzie, lecz nie używa się produktów pochodzenia zwierzęcego.
Dieta wegańska w ajurwedzie pełni specyficzną rolę, ponieważ w Indiach mleko krowie jest obdarzane czcią i w tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej uznawane jest za pełnowartościowe i sattwiczne pożywienie.
Każdy produkt nabiałowy, traktowany z uważnością przez tradycyjną ajurweda, ma swój absolutnie zadowalający, pełnowartościowy odpowiednik wegański, który działa na doszę w podobny sposób.
Przykładowo w ajurwedzie wegańskiej mleko, masło, maślankę, jogurt i ghee (klarowane masło) można zastąpić równie wartościowymi produktami, takimi jak kokos, awokado, surowe migdały, woda kokosowa czy tahini (pasta sezamowa).
Mleko krowie można zastąpić smacznymi zamiennikami – mlekiem ryżowym, mlekiem owsianym, mlekiem migdałowym, mlekiem sojowym, które można przyrządzić samodzielnie.
Miód – produkt pochodzenia zwierzęcego, który stanowi podstawę tradycyjnej medycyny ajurwedyjskiej – zastępuje się syropem z brązowego ryżu, daktylami, koncentratem soków owocowych, syropem z agawy oraz innymi naturalnymi substancjami słodzącymi pochodzenia roślinnego.
Celem ajurwedy wegańskiej jest przygotowywanie pysznych potraw – takich aby po posiłku ludzie czuli się lepiej. Dzięki pokarmom roślinnym można wyleczyć się z takich dolegliwości jak podwyższony poziom cholesterolu lub cukru we krwi.
Osoby cierpiące na nietolerancję laktozy odczuwają ogromną poprawę, kiedy przechodzą na dietę wegańską. Ludzie o konstytucji pitta i kapha na diecie wegańskiej czują się mniej ociężali, a w ich organizmie znajduje się mniej toksyn.
Gdy przestajemy spożywać ciężkie, śluzotwórcze produkty pochodzenia zwierzęcego (wyłączywszy miód), następuje poprawa funkcji trawiennych i wydalniczych.
Dobrze zbilansowana dieta wegańska pomaga utrzymać naturalną, zdrową wagę ciała oraz sprawia, że mamy więcej energii i witalności.
Wiele osób może argumentować, iż w diecie wegańskiej brakuje właściwych składników odżywczych, jednak badania potwierdzają, iż jest to jeden z najzdrowszych sposobów, w jaki możemy odżywiać swoje ciało.
Ajurweda pomaga nam czuć się dobrze dzięki dostarczeniu ciału dobrej jakości produktów odpowiednich dla twojej doszy. Dlaczego nie miałyby to być produkty pochodzenia roślinnego?
Przeczytaj także:
Warzywa strączkowe w diecie wegetariańskiej
Soczewica - czerwona, zielona i czarna
Rośliny strączkowe - pełnia smaku i zdrowia
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukaże się wkrótce nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o.