- ajurweda
- nośniki ziół
- anupana
- ghee

W ajurwedzie zioła przyjmuje się z różnymi substancjami, które wzmagają ich działanie. Należy do nich ciepła woda, mleko, ghee. Takie nośniki substancji ziołowych nazywa się anupana.
Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish
We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:
Please contact us...
Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800
a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48
W ajurwedzie zioła przyjmuje się z różnymi substancjami, które wzmagają ich działanie. Należy do nich ciepła woda, mleko, ghee. Takie nośniki substancji ziołowych nazywa się anupana.
Gdy kwiaty pojawiają się na stole i to nie tylko dla ozdoby, wprowadzają element nowości, przyciągają uwagę. W naszej strefie kulturowej begonie są traktowane jako rośliny ozdobne, a nie jadalne, w odróżnieniu od Azji. Sprawdź, jak smakują. Czy są cytrynowe, owocowe, czy może kwaskowate?
Ghee ma wiele cennych właściwości. Poprawia trawienie, procesy wchłaniania i przyswajania składników pokarmowych. Odżywia organizm na wielu poziomach. Poprawia pamięć. Jest substancją wzmacniającą i odmładzającą – rasajaną - dla umysłu, mózgu i układu nerwowego. Ghee zaleca się szczególnie doszom wata i pitta.
Jeżeli masz suchą lub dojrzałą skórę lub podrażnioną, czy też zniszczoną przez czynniki środowiskowe, warto zaprzyjaźnić się z naturalnymi olejkami roślinnymi i stosować je na co dzień. Poznaj nowości Shamasy…
Gotowanie to nie tylko frajda ale również przestrzeń do eksperymentów i zabawy. Dlaczego miałoby zabraknąć w niej kwiatów? Co wiemy o cykorii? Skąd przywędrowała? Jak smakuje w połączeniu z pomidorami, bazylią i rukolą?