Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
Aktualności
  • Odporność
  • zdolność ciała
  • zapobieganie chorobie
  • perspektywa ajurwedyjska
odporność, ajurweda, tulsi, chyawanprash, amla, tulsi
Odporność oczami ajurwedy – od czego zależy?

Odporność to zdolność ciała do zapobiegania rozwojowi choroby i zwalczania tej, która już się zaczęła. Definicja ta odnosi się zarówno do chorób infekcyjnych, jak i nieinfekcyjnych. Według ajurwedy, jeśli ciało jest zdrowe, jeśli dbamy o nie tak, by było silne, to ryzyko zachorowania jest niewielkie, nawet w przypadku chorób zakaźnych.

  • naturalne kosmetyki
  • do kąpieli
  • aromaterapia
  • mieszanka ziołowa
naturalne kosmetyki, kąpiel, woreczki, mieszanka ziołowa
Woreczek do relaksującej kąpieli – ogród kwiatowy

Ten woreczek przeznaczony jest dla miłośnika ogrodów. Nie ma nic lepszego niż kąpiel w wannie pełnej kwiatowego aromatu. Przynosi ona ukojenie zarówno duszy, jak i ciału. Daje relaks i zadowolenie. Spróbujecie sami…

  • kuchnia ajurwedyjska
  • zupa rozgrzewająca
  • soczewice
  • dal chana
kuchnia ajurwedyjska, zupa na jesień, dal chana
Zupa dal chana

Ta zupa jest rozgrzewająca i pikantna. Działa bardzo korzystnie na pitta i kapha, szczególnie jesienią i zimą. Doskonale komponuje się z chlebkiem indyjskim lub ryżem i przystawką warzywną. Rozgrzewa wewnętrznie i zewnętrznie. Spróbuj…

  • ajurweda
  • jesień
  • zalecenia
  • dieta
zalecenia, dieta, jesień,
Żyj w zgodzie z cyklem natury: jesień

Z perspektywy ajurwedy równowaga i zaburzenia konstytucji zależą od naturalnych zmian pór roku. Możemy minimalizować i neutralizować te zmiany poprzez inteligentne modyfikacje naszej diety i stylu życia. Jeśli na przykład w przyrodzie następują zmiany z upalnego lata na zimne noce i poranki początków jesieni, to oznacza, że element pitta słabnie, a w naturze zaczyna dominować element wata.

  • ajurweda
  • sześć smaków
  • kuchnia ajurwedyjska
  • zrównoważona dieta
zasady ajurwedy, sześć smaków, zrównoważona dieta, praystawki
Jak zrównoważyć dania smakiem?

Zgodnie z praktyką ajurwedyjską każdy posiłek powinien zawierać sześć smaków, by harmonizował i służył wszystkim biesiadnikom niezależnie do ich dominującej doszy. Jak to osiągnąć? Jest na to prosty sposób: wystarczy przygotować dodatkowy sosy, przystawki, pasty. Stosować zioła i przyprawy.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl