Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
Aktualności
  • aromaterapia
  • hydrolaty
  • rumiankowy
  • różany
Olejki eteryczne, a hydrolaty

Naturalne olejki eteryczne to stężone wyciągi z roślin, owoców, kwiatów, ziół, drzew, krzewów pozyskiwane na drodze destylacji, o określonych właściwościach terapeutycznych, a hydrolaty zapachowe to naturalny produkt uboczny procesu destylacji olejków eterycznych - wonne, łagodne płyny przesycone związkami znajdującymi się w poszczególnych roślinach.

  • kuchnia ajurwedyjska
  • danie indyjskie
  • przepis
  • dal trójdoszowy
dal, gudżarat, trzy dosze. trójdoszowy,
Gudźaracki dal trójdoszowy

Dale są bardzo popularnym daniem w Indiach, łatwym w przygotowaniu i jednocześnie bardzo bogatym w białko. Świetnie pasują do ryżu, ćapati, maślanki curry oraz  przystawek warzywnych. Przygotowujemy je z odrobiną smaku kwaśnego, który poprawia trawienie. W Bombaju używany jest do tego tamaryszek, a w Gudźaracie korzysta się z cytryny lub limonki.

  • dieta ajurwedyjska
  • zbilansowany posiłek
  • wzorzec żywieniowy
  • właściwa pora
zrównoważony posiłek, dieta ajurwedyjska,
Zrównoważony posiłek we właściwym czasie

Przygotowanie zrównoważonego posiłku nie wymaga aż tak dużego wysiłku, jakby się mogło wydawać. Pewne szczególne proporcje składników odżywczych sprzyjają utrzymaniu zdrowia i długowieczności. Z tego wzorca równowagi korzystano przez wieki. W różnych kulturach odmienne pokarmy były zalecane w celu utrzymania równowagi, jednak wzorzec jest podobny.

  • ajurweda
  • zalecenia
  • zima
  • dosza wata
zalecenia ajurwedyjskie, na zimę, dosza wata,
Kilka wskazówek i zaleceń na zimę

Zimą dominuje dosza wata. Powietrze bywa chłodne i suche. Ziemia jest odchylona od Słońca, stąd mniej promieni słonecznych dociera do Ziemi. Pogoda jest chłodna, wietrzna i śnieżna. Dlatego każdy, niezależnie od tego, jakiej jest konstytucji, powinien wprowadzić kilka zmian służących ochronie przed doszą wata oraz takimi jej cechami, jak: chłód, wietrzność, szorstkość oraz właściwości pobudzające.

  • kuchnia ajurwedyjska
  • danie
  • na zimę
  • zupa warzywna
zupa warzywna, kasza perłowa, na zimę, danie ajurwedyjskie,
Zupa warzywna z kaszą perłową

Zupy to dania wyjątkowo polecane jesienią i zimą – regenerują i odżywiają organizm w każdym wiek. Są dobrym sposobem na wzmocnienie jelit i systemu nerwowego, osłabionych wskutek zaniedbań i jedzenia w pośpiechu. Są doskonałym posiłkiem: pożywnym i łatwym w przygotowaniu. Można je ugotować wcześniej i odgrzać na energetyczny lunch, obiad lub, jeśli chcesz, śniadanie.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl