Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
Przepisy
  • herbaty
  • hibiskus
  • imbir
  • cynamon
Chłodzący napój z hibiskusa

Ta herbata w kolorze jasnoróżowym jest dobrą alternatywą dla zagęszczanych napojów dla dzieci i dorosłych. Przy ograniczonej ilości imbiru będzie doskonałym napojem chłodzącym. Hibiskus jest bogaty w witaminę C i ma właściwości podnoszące odporność organizmu.

  • kuchnia
  • brokuły
  • sezam
  • ghee
Brokuły po indyjsku

Polecamy przepis na brokuły w stylu południowoindyjskim. Daniem dobrze pasuje zwłaszcza z dodatkiem ryżu. Może też być samodzielną potrawą. Brokuły mają nieocenione właściwości zdrowotne – m.in. zapobiegają rozwojowi komórek rakowych.

  • curry
  • kolendra
  • asafetyda
  • tofu
Curry warzywne w kwadrans

To propozycja na szybkie i łatwe danie, które możesz przygotować zawsze wtedy, kiedy masz ochotę na zapach orientu. Curry w proszku jest dostępne w wielu sklepach – jego użycie umożliwia uzyskanie smaku oryginalnych indyjskich potraw.

  • muffinki
  • banany
  • owoce
  • kardamon
Bananowe muffinki

To bardzo smaczne i  łatwe w przygotowaniu danie. Muffinek nie można przechowywać zbyt długo, gdyż są tak smaczne, że znikają w mgnieniu oka. Szczególnie lubiane przez dzieci mogą być wspaniałą przekąską na podwieczorek.

  • czatnej
  • mięta
  • daktyle
  • chyawanpash
Czatnej z miętą i daktylami

Intensywny, ale wyśmienity smak! Prawdziwie orzeźwiająca mieszanka składników! Czatnej możesz podać do sałatek owocowych lub do ryżu. Dobry na trawienie, ma również działanie uspokajające. Możesz przechowywać do dwóch tygodni w lodówce.

  • warzywa
  • szparagi
  • ryż
  • afrodyzjak
Kremowy sos ze szparagów

W ajurwedzie szparagi są używane jako lekarstwo – uważa się je za łagodnie przeczyszczające, uspokajające serce i nerwy. Są składnikiem toników, afrodyzjaków i środków uśmierzających ból.

  • kiczadi
  • ryż
  • dal
  • trawienie
Kiczadi na trawienie

Kiczadi to proste potrawy składające się z gotowanego ryżu basmati i rozgotowanego dalu (grochu lub z łuskanej fasoli mung). Potrawa ta, stanowiąca podstawę diety wielu Hindusów, jest także daniem oczyszczającym i przywracającym równowagę.

  • kotleciki
  • burgery
  • warzywa
  • groszek
Kotleciki z zielonym groszkiem

Kotleciki świetnie nadają się na lunch. Jeśli podasz je z gotowanymi brokułami, szparagami lub sałatką z ogórków będą znakomitym pomysłem na wiosenny obiad lub kolację. Można posypać je startym żółtym serem.

  • chleb
  • pieczywo
  • otręby
  • wypieki
Domowy chlebek

Zaletą tego chlebka jest to, że jest wilgotny, nie rozpada się i jest bardzo smaczny. Można również dodać do niego owoce, takie jak banany, morele lub daktyle, na przykład zamiast niektórych mokrych składników.

  • zupa
  • cebula
  • warzywa
  • "witamina A"
Zupa cebulowa

Na jesienny obiad polecamy pyszną, rozgrzewającą zupę cebulową. Cebula pomaga nie tylko w przypadku przeziębień, ale też pozytywnie wpływa na skórę. Zawiera duże ilości potasu, magnezu, żelaza, wapnia, a także witamin A, B, C i E.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl