Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • dania wegańskie
  • potrawy bezglutenowe
  • dieta wegetariańska
kuchnia ajurwedyjska
Zupa z imbiru i dyni z curry

Polecamy znakomitą, mocno rozgrzewającą zupę z imbiru z dodatkiem dyni i curry. Zupa nie tylko rozgrzewa, ale daje też poczucie ugruntowania i nasycenia. Idealnie zrównoważone przyprawy, bogactwo dodatków, aromat warzyw – to smaczne i pożywne danie na zimowe chłody. Polecamy!

Czas przygotowania: 50 minut

Z podanej ilości składników przygotujesz 4-6 porcje potrawy.

 

Składniki:

3 szklanki wody

mały kabaczek lub 1 mała dynia ze skórką (pokrojone na kawałki o wielkości 5 cm)

1 szklanka pokrojonego pora lub czerwonej cebuli

3 drobno pokrojone ząbki czosnku

5 cm świeżego imbiru obranego i drobno pokrojonego

1 jabłko pokrojone w kostkę, bez gniazd nasiennych

1 łyżeczka zielonej pasty curry lub 1 mała drobno pokrojona papryczka jalapeno

2 łyżki syropu klonowego

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki tamari lub sosu sojowego

1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu

1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy

1 łyżeczka sproszkowanej kolendry

1/2 łyżeczki nasion kminu

1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

1/2 łyżeczki soli

 

Przygotowanie:

Umieść nakładkę do gotowania na parze na dużym garnku z wodą. Zagotuj wodę. Do nakładki włóż dynię. Przykryj. Gotuj 15 minut lub do chwili, gdy dynia będzie miękka. Przełóż dynię na cedzak. Odstaw na bok. Zdejmij z garnka nakładkę.

Do garnka z wrzątkiem włóż pora, czosnek, imbir, jabłko i pastę curry. Przykryj. Odstaw na bok. Ugotowaną dynię przepłucz zimną wodą, aby wystygła. Usuń skórkę. Dynię oraz mieszankę z porem i wszystkie pozostałe składniki umieść w mikserze lub blenderze (jeśli trzeba, rób to partiami). Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Od czasu do czasu zgarniaj ze ścianek osadzającą się na nich masę.

Osoby o konsytucji kapha – lepiej by zastąpiły dynię połową słodkiego ziemniaka i połową pasternaku.

Podawaj gorące! Smacznego!

 

 

Znakomitej jakości przyprawy (curry, kurkuma, kolendra, kmin, pieprz) oraz oryginalną, przyprawę indyjską MASALA znajdziesz w zielonysklep.com – zobacz tutaj.

 

 

Przeczytaj także:

Zupa z czerwonej soczewicy

Leczo ze słodkiej papryki 

Zupa z kukurydzy

 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl