Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia wegetariańska
  • przepisy wegańskie
  • dania bezgutenowe
  • dieta ajurwedyjska
warzywa strączkowe
Zupa z fasoli mung z curry

Proponujemy przepis na pyszną, pożywną zupę na bazie fasoli mung. Z dodatkiem liści curry, plastrów ogórka, z masą aromatycznych przypraw: koperkiem, gorczycą, asafetydą, posiekaną natką kolendry. Odrobina ghee i dodatek papryczki chilli dopełnia całości. Odżywcza, a przy tym niskokaloryczna.  

Składniki:

1,5 szklanki żółtej łuskanej fasoli mung

2 ostre zielone papryczki chilli pokrojone w kostkę

8 suszonych liści curry

2,5 szklanki wody

1 ogórek obrany i pokrojony w cienki plastry

Sok z 1/2 cytryny (lub więcej)

3/4 łyżeczki koperku

1/2 łyżeczki mielonego kminu

1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

1 łyżeczka soli

1 łyżka stołowa ghee

1/2 łyżeczki nasion gorczycy

1/4 łyżeczki asafetydy

2 łyżki stołowe posiekanej natki kolendry

 

Przygotowanie:

Etap 1. Włóż do garnka fasolę mung, paprykę chilli, kmin, pieprz i liście curry, wlej wodę i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj plastry ogórka, przykryj o gotuj na średnim lub wolnym ogniu przez 5 minut. Wyłącz palnik, dodaj sok z cytryny i sól. Odstaw pod przykryciem na czas etapu 2.

Etap 2. Podgrzej ghee, kiedy będzie gorące, wsyp nasiona gorczycy; jeśli zaczną się rozpryskiwać, przykryj pokrywką. Po minucie dodaj asafetydę i wymieszaj. Przełóż całą zawartość do zupy. Udekoruj kolendrą i dosól do smaku.

 

Szukasz aromatycznych przypraw i ciekawych dodatków do potraw? Sprawdź nasza ofertę w zielonysklep.com

 

Przeczytaj także:

Zupa z czerwonej soczewicy

Krupnik warzywny 

 

Opracowanie na podstawie:

Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Scott Gerson. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl