Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia wegetariańska
  • przepisy wegańskie
  • dieta ajurwedyjska
  • zupa dal
dieta ajurwedyjska
Zupa po królewsku

Polecamy pyszną i bardzo pożywną zupę z żółtego grochu dal. Doskonale smakuje z ćapati (chlebkiem indyjskim) lub ryżem basmati. Jest rozgrzewająca i pikantna, działa korzystnie na dosze pitta i kapha. Z dodatkiem nasion gorczycy i zmielonej kolendry - polecana jest jako wyborna potrawa na chłodną jesień.

 

Czas przygotowania: 1-2 godziny

 

Składniki:

1,5 szklanki suchego grochu dal

7 szklanek wody

1 łyżka oleju słonecznikowego

1/2 łyżeczki nasion gorczycy

1 łyżeczka soli morskiej

1,5 łyżeczki syropu ryżowego

1,5 łyżeczki soku z cytryny

2 łyżeczki zmielonej kolendry

1/2 posiekanej, pikantnej zielonej papryczki

 

Przygotowanie:

Umyj dal, odlej wodę, włóż do garnka średniej wielkości. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu, aż zmięknie, czyli od 45 minut do 1. godziny, w zależności od grochu.

W małym rondelku rozgrzej olej słonecznikowy i dodaj nasiona gorczycy. Kiedy gorczyca zacznie strzelać, połącz ją z ugotowanym dalem. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Gotuj przez 10 minut.

Danie doskonale smakuje z chlebem indyjskim lub ryżem z przystawką warzywną. Potrawa jest rozgrzewająca i pikantna, działa korzystnie na dosze pitta i kapha jesienią i zimą.

 

Rozmaite rodzaje dalu oraz różnorodne soczewice i przyprawy znajdziesz w zielonysklep.com. Zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Krupnik warzywny

Zupa marchewkowa z imbirem

Zupa z kukurydzy

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti Sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl