Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • przepisy wegańskie
  • dania bezglutenowe
  • zdrowa dieta
zupa krem z awokado
Zupa krem z awokado

Ta zupa jest pełna życia i niezwykle orzeźwiająca. Zawiera wiele składników o działaniu zasadowym, delikatnie oczyszcza organizm. Jest prawdziwą bombą witamin i cennych składników mineralnych. Szpinak, jarmuż, awokado, imbir - w tym przepisie można łączyć różne zielone warzywa. Spróbuj.

 

Czas przygotowania: 15 minut

Z podanej ilości składników przygotujesz 3-4 porcje zupy.

 

Składniki:

1 pęczek posiekanego szpinaku

1 pęczek posiekanego jarmużu

1 pokrojona gruszka lub jabłko bez gniazd nasiennych

1 pokrojone awokado

sok z cytryny lub limonki

2,5 cm świeżego imbiru obranego i drobno pokrojonego

1/2 łyżeczki soli (lub więcej, do smaku)

1 szklanka wody

2 łyżeczki miso (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Umieść wszystkie składniki w mikserze lub blenderze. Miksuj aż do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Od czasu do czasu zgarniaj ze ścianek osadzającą się masę. Uby uzyskać pożądaną konsystencję, dodaj w razie potrzeby 1 lub więcej łyżek wody. Jeśli chcesz, dopraw dodatkowo solą.

Inna wersja: zamiast szpinaku i jarmużu w tym przepisie można użyć każdego zielonego warzywa. Inne warzywa pozwolą uzyskać odmienny aromat i kolor oraz będą zawierać inne witaminy. W tym przepisie można na różne sposoby łączyć z sobą 1/2 pęczka kapusty collard, seler naciowy, koperek, 2 małą cukinię, 1 pęczek rzeżuchy i 1/4 pęczka natki gorczycy.

Osoby o konstytucji wata mogą lekko podgotować na parze szpinak i jarmuż, zanim połączą je z innymi składnikami.

 

Polecamy mąki bezglutenowe (kokosowa, jaglana, ryżowa, kasztanowa, z ciecierzycy) – bogatą ofertę znajdziesz w zielonysklep.com.

 

Przeczytaj także:

 Awokado - w kosmetyce i kuchni

Pizza dyniowa

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl