Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • dania wegetariańskie
  • zdrowa dieta
  • produkty bezglutenowe
kuchnia wegetariańska
Zupa jogurtowa z cukinii

Polecamy przepis na pyszną, odżywczą zupę na bazie cukinii, kabaczka, z dodatkiem imbiru, gorczycynasion kolendry oraz papryczki chilli. Zupa jest niskokaloryczna, zawiera sporo białka i pięknie wygląda, jeśli przystroisz ją posiekaną natką kolendry. Możesz podawać ją na ciepło lub schłodzoną - jak wolisz.

 

Z podanej ilości składników przygotujesz 6 porcji potrawy.

Składniki:

45 dag cukinii

20 dag żółtego kabaczka

2 szklanki wody

2 szklanki naturalnego jogurtu

6 zielonych ostrych papryczek chilli

kawałek imbiru o długości 5 cm

2 łyżeczki oleju sezamowego

2 łyżeczki nasion gorczycy

1 łyżeczka nasion kolendry

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki stołowe posiekanej natki kolendry

 

Przygotowanie:

Umyj i pokrój cukinię oraz kabaczka na plastry o grubości około 3 mm. Włóż do garnka o pojemności 4 litry, dodaj 2 szklanki wody i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 8-10 minut. W tym czasie zmiksuj w blenderze na gładką masę jogurt, chilii, imbir oraz sól. Dodaj ją do warzyw i gotuj kolejnych 5 minut, a następnie wyłącz palnik.

Podgrzej olej sezamowy, a kiedy będzie gorący, dodaj nasiona gorczycy i kolendry. Przykryj naczynie pokrywką, aby nasiona się nie rozpryskiwały. Kiedy przestaną „podskakiwać”, dodaj zawartość do zupy. Udekoruj kolendrą.

 

Szukasz aromatycznych przypraw i ciekawych dodatków do potraw? Sprawdź nasza ofertę w zielonysklep.com

 

Przeczytaj także:

Curry z fasolki szparagowej

Aromatyczna potrawka z soczewicy

 

Opracowanie na podstawie:

Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Scott Gerson. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl