Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • zioła ajurwedyjskie
  • produkty ajurwedyjskie
  • ajurweda Kraków
  • dosze
zioła tonizujące
Zmęczenie, zmęczenie

Często brakuje nam energii, czujemy osłabienie lub przemęczenie, a układ odpornościowy potrzebuje wzmocnienia. Jak przywrócić siłę i wigor? Jak odbudować osłabione tkanki ciała? Pożywna dieta, tonizujące zioła, zapewnienie sobie relaksu – oto ajuwedyjskie sposoby.

Ajurweda nazywa to terapią tonizującą. Taka terapia wskazana jest dla osób wyczerpanych, osłabionych lub w przypadku anemii i osłabienia układu odpornościowego.

Terapia tonizująca obejmuje pożywną dietę, zioła tonizujące, odpoczynek i relaksujący styl życia. Pokarmy przygotowuje się przy użyciu ghee, oleju sezamowego. W diecie należy uwzględnić migdały, pistacje, orzechy nerkowca oraz inne gatunki orzechów.

Należy także stosować zioła tonizujące, takie jak shatavari, ashwagandha, żeń-szeń i amalaki lub mieszankę ziołową chyawanprash. Należy unikać stresu i napięcia, dużo odpoczywać, dbać o regularny sen i drobne przyjemności. W trakcie terapii wzmacniającej należy zadbać o spokój umysłu.

Dla osób typu wata wskazana jest silna terapia tonizująca, dlatego też zaleca się im masaże ciepłym olejem sezamowym, ciepłe kąpiele, ciepłe ubrania i troskę, aby organizm nie był wychłodzony. Należy jeść pożywne pokarmy, takie jak nabiał, zboża, na przykład pszenicę i owies, orzechy oraz miód. Powinno się zażywać zioła tonizujące, takie jak ashwagandha oraz zioła wzmacniające ogień trawienny, takie jak trikatu i imbir, co ułatwi trawienie pokarmów.

Dla osób typu pitta wskazane jest umiarkowane tonizowanie. Korzystne są masaże przy użyciu olejków wychładzających, na przykład oleju kokosowego. W diecie osób pitta powinny się znaleźć takie pokarmy, jak: fasola mung, pszenica, ryż basmati, surowe warzywa, produkty nabiałowe, tempeh oraz ghee. Ostre przyprawy nie są wskazane.

Dla osób typu kapha wskazane jest minimalne tonizowanie. Ponieważ nie mają one silnego apetytu, powinny spożywać pełne zboża, takie jak ryż basmati, jęczmień, kukurydza, z dużą ilością przypraw i ziół, na przykład trikatu, pieprzu kajeńskiego lub czosnku. Wskazane jest także przyjmowanie ashwagandhy.  

 

Zobacz herbata Tulsi lemon w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

 

Przeczytaj także:

Dobór odpowiednich ziół

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurweda medycyną natury. David Frawley, Subhash Ranade. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2013.

Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl