Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • ajurweda Kraków
  • książki ajurwedyjskie
  • zioła ajurwedyjskie
  • medycyna naturalna
książki ajurwedyjskie
Zioła w psychologii ajurwedyjskiej - cz. 1

Ajurweda to głównie medycyna ziołowa. Jak zioła wpływają na umysł i emocje? Jak równoważyć umysł za pomocą ziół? Czy smak ma znaczenie w procesie leczenia? Uspokojenie, ugruntowanie, odżywienie, wzmocnienie, pobudzenie. Jakie działanie mają zioła ajurwedyjskie? Sprawdź.

Zioła działają przez pewien czas. Czasem potrzeba miesiąca, żeby zauważyć działanie łagodnych ziół. Wyjątkiem są silne zioła pobudzające, które działają natychmiastowo.

Ajurwedyjska psychologia integralna kładzie przede wszystkim nacisk na odpowiednią dietę. Dodatkowo niezbędne są określone zioła. Dieta pełni funkcję ogólną i stanowi podstawę działania dla ziół. Bez właściwej diety nawet najlepsze zioła będą miały ograniczone działanie. Jeśli chcemy zrozumieć ajurwedyjski punkt widzenia, koniecznie musimy zrozumieć oddziaływanie sześciu smaków na umysł.

 

Sześć smaków a umysł

Smak gorzki

Smak gorzki składa się z elementów powietrza i eteru, tych samych które dominują w umyśle. Gorzkie zioła otwierają umysł, sprawiają, że świadomość staje się bardziej wrażliwa oraz poprawiają jej funkcjonowanie. Działają wychładzająco, uspokajająco i powodują, że umysł poszerza się oraz nabiera dystansu.

Osoby cierpiące wskutek ociężałości umysłowej, nadmiaru gorąca oraz toksyn powinny częściej stosować gorzki smak. Nie powinny go jednak używać osoby cierpiące z powodu nadaktywności, wyczerpania nerwowego, osłabienia lub braku ugruntowania. Bardziej nadaje się on do krótkotrwałego stosowania lub stosowania w niewielkich dawkach. Typowy gorzki tonik leczniczy zawiera: rumianek, gotu kola, chmiel, manduka parni, męczennicę i tarczycę.

 

Smak ostry

Smak ostry, czyli pikantny, składa się z elementu ognia i powietrza oraz pobudza właśnie te elementy w umyśle. Jako najbardziej ognisty spośród smaków w największym stopniu wzmacnia inteligencję. Ostre zioła pobudzają umysł i poprawiają krążenie w mózgu. Dzięki nim wyostrza się percepcja, jasność widzenia i zdolność rozumowania.

Ostre zioła są bardzo wskazane dla osób cierpiących na otępienie umysłowe, depresję, przeciążenie lub brak motywacji. Na ogół powinny ich unikać osoby cierpiące wskutek gniewu, bezsenności, niepokoju lub nadaktywności. Często działają skuteczniej w połączeniu ze słodkimi, wzmacniającymi ziołami, które stabilizują i utrwalają ich działanie.

Większość ziół o smaku ostrym wpływa także pobudzająco na układ nerwowy. Pikantne zioła otwierają umysł i zmysły, oczyszczają głowę i zatoki, łagodzą ból głowy, skurcze mięśni oraz nerwobóle. Niektóre działają silniej na układ nerwowy niż inne, w szczególności te które pomagają oczyścić zatoki. Typowe zioła tego typu to: bazylia, woskownica, tatarak, kamfora, kardamon, eukaliptus, hyzop, mięta pieprzowa, pippali, rozmaryn, szafran, szałwia, mięta zielona, tymianek i golteria.

Choć większość ostrych (pikantnych) ziół działa pobudzająco, kilka spośród nich ma charakter uspokajający. Często zioła takie mają silny i ziemisty smak. W szczególności nadają się dla osób o konstytucji wata. Zaliczamy do nich: asafetydę, czosnek, jatamansi, gałkę muszkatołową, walerianę oraz obuwik.

Do ziół o smaku ostrym należą także niektóre zioła silnie pobudzające układ nerwowy z uwagi na zawartość spechalnych alkaloidów. Dzięki tym ziołom jesteśmy czujni i skupieni ale mogą one też podrażniać układ nerwowy. W ograniczonym zakresie nadają się do stosowania przy depresji lub otępieniu, czasem jednak nasilają bezsenność, niepokój i nerwowość lub zwiększają osłabienie nerwowe. Do tej kategorii zaliczamy: kawę, damianę, efedrę, ma huang, herbatę oraz johimbę.

W drugiej części artykułu opiszemy kolejne smaki (słodki, słony, cierpki i kwaśny) i ich wpływ na umysł.

 

Zobacz butelka miedziana drzewo życia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

Przeczytaj także:

Ziołolecznictwo ajurwedyjskie 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurweda i umysł. Uzdrawianie świadomości. David Frawley. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2018.

Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl