Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • ajurweda przepisy
  • dania wegetariańskie
  • zdrowa kuchnia
  • przyprawy indyjskie
kuchnia ajurwedyjska
Ziemniaczki w ziołach

Myślisz, że ziemniaki są nudne? Polecamy aromatyczne, rozgrzewające danie z ziemniaczków w mundurkach. Z dodatkiem pikantnych ziół i aromatycznych przypraw potrawa jest znakomitym pomysłem na ciepły lunch lub lekką kolację. Spróbuj.

Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje potrawy.

 

Składniki:

3 średnie ziemniaki

3 łyżki masła ghee

1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy

1 łyżeczka nasion kminu

1/4 łyżeczki kurkumy

1 szczypta asafetydy

1 szczypta pieprzu kajeńskiego

2 łyżki posiekanej naci kolendry

1/2 łyżeczki soli

 

Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Wyjmij z wody, wystudź, następnie obierz i pokrój w kostkę o wielkości około 1 cm. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj masło ghee, a następnie gorczycę, kmin i asafetydę. Poczekaj, aż nasiona zaczną wydawać trzaskający odgłos.

Wsyp kurkumę, kolendrę i pieprz kajeński. Wymieszaj i dodaj sól oraz ziemniaki. Wymieszaj starannie, aby obtoczyć ziemniaki w przyprawach, i smaż około 2−3 minut na średnim ogniu.

Danie równoważy wszystkie trzy dosze. Osoby o konstytucji pitta powinny unikać nadmiernej ilości pieprzu kajeńskiego i gorczycy.

Smacznego!

 

 

Przyprawy – czarna gorczyca, kmin, kurkuma, asafetyda, ajwan – znajdziesz w zielonysklep.com. Zobacz tutaj.

Masło klarowane ghee „Palce lizać” przygotowane według tradycyjnej receptury z Indii – znajdziesz w zielonysklep.com. Zobacz tutaj.

 

 

Przeczytaj także:

Potrawka szpinakowa

Pikantna kasza jaglana 

Puree ziemniaczane z majerankiem

 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl