Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • oczyszczanie organizmu
  • suplementy diety
  • zdrowa dieta
  • dieta ajurwedyjska
oczyszczanie organizmu
Zadbaj o swój układ pokarmowy

Masz problem z układem trawiennym? Odczuwasz dyskomfort po zjedzonym posiłku? Chciałbyś odżywiać się lepiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? A może twoim postanowieniem jest zdrowa dieta i większa troska o ciało? Co zrobić, by usprawnić pracę układu pokarmowego? Jak zadbać o układ trawienny? Sprawdź.

Podczas regeneracji układu trawiennego najlepiej unikać potraw ciężkich, oleistych, słodkich i kwaśnych. Herbata z suszonego imbiru (1 łyżeczka na litr wody; gotowana przez 20 minut) jest świetnym napojem na ten czas, ponieważ pobudza trawienie i świetnie oczyszcza.

Dobrym daniem oczyszczającym i regeneracyjnym jest kiczadi – potrawa z łuskanej fasoli mung i ryżu. Kiczadi ze względu na swoją lekkostrawność i zdolność usuwania toksyn z organizmu jest doskonała dla osób, które cierpią na zaburzenia trawienia lub wchłaniania. 

Kiczadi to proste potrawy składające się z gotowanego ryżu basmati i rozgotowanego dalu (grochu lub z łuskanej fasoli mung). Potrawa ta, stanowiąca podstawę diety wielu Hindusów, jest także daniem oczyszczającym i przywracającym równowagę. Ze względu na swoją lekkostrawność i zdolność usuwania toksyn z organizmu jest doskonała dla osób, które cierpią na zaburzenia trawienia. Do kiczadi możesz dodać kolendrę, kurkumę oraz odrobinę masła ghee.

Ghee doskonale poprawia trawienie i wchłanianie pożywienia. Wzmacnia system odpornościowy, odbudowuje tkanki. Jednocześnie nie obciąża wątroby, jak inne tłuszcze czy zwykłe masło, lecz wzmacnia ją. Nie przyczynia się do wzrostu poziomu cholesterolu.

Masło ghee ma właściwości odżywcze. Zawiera witaminy A, D, E, K, spowalnia proces starzenia się komórek. Pozytywnie wpływa na wzrok i skórę. Jest szczególnie zalecane dla dosz wata i pitta. Podsyca ogień trawienny, korzystnie wpływa na układ regenerację układu pokarmowego. Warto zatem dodawać go do wszelkich potraw.

Zbytnie przejadanie się, używanie ostrych i rozgrzewających ziół, takich jak na przykład czosnek, zbyt duży wysiłek fizyczny oraz tłumienie emocji mogą zaburzyć proces regeneracji, podobnie jak niewłaściwe łączenie pokarmów, zbyt długie przerwy w jedzeniu lub nadużywanie alkoholu czy kofeiny.

W swojej kuchni używaj ziół, które podkreślą smak potrawy, a przy tym ułatwią trawienie. Ogranicz ilość substancji słodzących, lecz pozwól sobie na regularne stosowanie miodu (pamiętaj, aby go nie dodawać do gorącej wody, gdyż straci swe właściwości).

Przyjmuj błonnik (na przykład otręby), który sprawia, że organizm w bardziej zrównoważony sposób reaguje na smak słodki. Błonnik zawarty w pełnych zbożach, np. w pełnoziarnistym ryżu, przyśpiesza trawienie i skutecznie czyści jelita.

Dieta bogata w węglowodany złożone, na przykład rozmaite kasze czy pełnoziarnisty ryż, sprawia, że osoba stosująca ją jest bardziej zrelaksowana i spokojna. Zregenerujesz swój układ pokarmowy w przyjemniejszy i smaczniejszy sposób, jeśli będziesz spożywać węglowodany w rozsądnych ilościach. Kasza jaglana, kasza jęczmienna, kasza gryczana, komosa ryżowa, płatki owsiane, amarantus, orkisz, ryż brązowy, ryż basmati – to dobry, wartościowy wybór.

Picie ciepłej wody i ciepłych herbatek ziołowych pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu jelit. Jeszcze lepsza jest ciepła woda z miodem i sokiem cytrynowym oraz ze szczyptą czarnego pieprzu.

Jeśli chciałbyś oczyścić jelita, to być może wskazane jest przyjmowanie w tym czasie ajurwedyjskich suplementów ziołowych, aby mieć pewność, że organizmowi nie zabraknie żadnych składników odżywczych.

Triphala to ajurwedyjskie panaceum na zdrowe jelita. Dzięki temu, że triphala stopniowo i łagodnie oczyszcza oraz odmładza twój układ trawienny, sprawia także, że twoje tkanki są lepiej odżywione.

Triphala – co dosłownie oznacza „trzy owoce” – składa się z trzech wyjątkowych ziół: amalaki, haritaki i bibhitaki. Triphala usuwa toksyny z organizmu, wzmacnia perystaltykę jelit, efektywnie oczyszcza jelito grube oraz skutecznie leczy zaparcia. Wspomaga trawienie, pomaga przy wzdęciach i kurczowych bólach jelit. Dzięki uregulowaniu pracy jelit przyczynia się także do ogólnego wzrostu odporności i wzmocnienia całego organizmu.

Nasza odporność polega na zdolności do regeneracji oraz umiejętności radzenia sobie z obciążającymi warunkami codziennego życia. Prawidłowe trawienie, wartościowa dieta, właściwie przyswajanie, czyli wchłanianie strawionych składników, oraz wydalanie to podstawa zdrowia. Im większa jest równowaga pomiędzy tymi procesami, tym lepsze jest nasze samopoczucie.

 

Suplement diety Triphala firmy Organic Wellness znajdziesz w zielonysklep.com – zobacz tutaj.

Przeczytaj także:

Jak zdrowo schudnąć

Piękne ciało z dietą ajurwedyjską

Nasiona Chia - cenny dodatek do potraw 

 

Opracowanie na podstawie:

Prakriti. Odkryj swoją pierwotną naturę. Robert E. Svoboda. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2013.

 

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl