Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • zdrowa dieta
  • przepisy wegetariańskie
  • warzywa strączkowe
fasola mung
Wiejska zupa trzy fasole

Polecamy przepis na pożywną, aromatyczną potrawkę na bazie rozmaitych fasoli. Fasolka mung, czerwona soczewica, fasolka mungo, a także przyprawy: kurkuma, asafetyda, kmin, gorczyca, natka kolendry – to sycące i rozgrzewające danie w sam raz na zimową porę. Spróbuj.

 

Składniki:

3/4 szklanki łuskanej żółtej fasolki mung

1/2 szklanki łuskanej fasolki mungo

1/4 szklanki czerwonej soczewicy

1/2 łyżeczki kurkumy

1/4 łyżeczki asafetydy

1 łyżeczka soli

4,5 szklanki wody

2 łyżki stołowe ghee

2 łyżki stołowe oleju słonecznikowego

1 łyżeczka nasion kminu

1 łyżeczka nasion gorczycy

1/2 łyżeczki sproszkowanej papryki

2 pokrojone średnie cebule

3 średnie pomidory pokrojone na cząstki o grubości około 2 cm

1/3 szklanki posiekanej kolendry

 

Przygotowanie:

Przebierz dal, kilkakrotnie wypłucz go w zimnej wodzie. Wsyp do miski i zamocz na 3 godziny. Odsącz i włóż do głębokiego garnka z liśćmi laurowymi, kurkumą, asafetydą, wodą i solą. Gotuj na małym ogniu, pod częściowym przykryciem, przez 45 minut, od czasu do czasu mieszając, aby dal nie przywarł do dna. Następnie przykryj, zmniejsz ogień i gotuj przez kolejnych 25 minut.

Gdy fasola będzie się gotować, podgrzej ghee na patelni na średnim ogniu. Do gorącego, dodaj cebulę, czosnek i imbir, smaż przez 15 minut, nieustannie mieszając. Następnie zwiększ ogień i dodaj pomidory, smaż do chwili, aż będą wyglądały tak, jakby się zrumieniły (około 5 minut). Polej całością dal, wymieszaj i nadal gotuj na wolnym ogniu.

Na tej samej patelni, wytartej do czysta, podgrzewaj olej słonecznikowy na średnim ogniu, a następnie dodaj nasiona kminu, które się zrumienią po około 15 sekundach. Wtedy dołóż pieprz kajeński i połowę kolendry, smaż przez kolejne 2-3 minuty. Zestaw z ognia i polej całością dal. Delikatnie wymieszaj składniki. Udekoruj resztą kolendry i podawaj.

 

Fasolkę mung, czerwoną soczewicę, kurkumę, asafetydę, kmin, gorczycę, masło ghee oraz oleje znajdziesz w zielonysklep.com – zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Warzywa strączkowe w diecie wegetariańskiej

Zupa z czerwonej soczewicy

Jak przyprawiać warzywa strączkowe

Opracowanie na podstawie:

Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Scott Gerson. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.

 

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl