Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • dania wegańskie
  • kuchnia ajurwedyjska
  • przepisy wegańskie
  • dania bezglutenowe
wegańskie mleko
Wegańskie mleczko owsiane

Mleko owsiane to doskonały budulec dla tkanek. Stabilizuje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu, działa łagodząco na układ nerwowy. To smaczny napój o wszechstronnym działaniu - można go pić na ciepło lub na zimno. Przygotowanie mleka owsianego jest łatwe. Spróbuj.

Składniki:

1,5 szklanki płatków owsianych

4 szklanki wody

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

szczypta soli

1 łyżka syropu klonowego lub cukru kokosowego (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Wsyp płatki do woreczka służącego do przecedzania mleka lub dużego muślinowego woreczka i zabezpiecz tak, aby się z niego nie wysypały. Namocz je na noc (8-12 godzin) w woreczku w dużej misce lub dzbanku wody.

Wyjmij woreczek i trzymaj nad miską tak, aby całe mleko wyciekło, po czym wyciśnij jego resztki. Płatki wyrzuć. Mieszając, dodaj ekstrakt waniliowy, sól i ewentualnie syrop klonowy.

Mleko owsiane można przechowywać w lodówce w przykrytym pojemniku przez 5 dni.

 

Wegańskie produkty znajdziesz w zielonysklep.com – zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Wegański sos czosnkowy

Warzywny smoothie

Wegańskie burgery z tempeh

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl