Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • dieta wegańska
  • przepisy dla wegan
  • dosza pitta
kuchnia wegańska
Wegańskie menu dla doszy pitta

Po czym poznać, że dieta wegańska jest niewłaściwie skomponowana? Jeśli twój organizm jest wychłodzony, wciąż odczuwasz zimno, narzekasz na brak energii, miewasz problemy z koncentracją – to znak, że twój jadłospis wymaga większej uwagi. Po jakie produkty warto sięgnąć? Sprawdź.

 

Dla doszy pitta ajurweda poleca następujące produkty wegańskie:

Polecane warzywa: szparagi, karczochy, buraki czerwone w umiarkowanych ilościach, brokuły, brukselka, kalafior, seler, kapusta warzywna, świeża kukurydza, ogórki, zielona fasolka, topinambur, jarmuż, sałata zielona, czerwone ziemniaki, brukiew, dyniowate, szpinak w umiarkowanych ilościach, kiełki słonecznika, słodkie ziemniaki, cukinia.

Polecane owoce: słodkie jagody acai, awokado, banany w umiarkowanych ilościach, borówki, słodkie czereśnie, kokos, daktyle, figi, słodkie winogrona, słodka limonka, mango, melony, pomarańcze, słodkie brzoskwinie, gruszki, słodki ananas, śliwki, granaty, mandarynki, arbuz.

Polecane zboża: jęczmień, ryż basmati, kasza gryczana (wcześniej namoczona), kasza owsiana (wcześniej namoczona), płatki owsiane, biały ryż, kiełki pszenicy.

Polecane warzywa strączkowe: fasola adzuki, fasola mung, czarna soczewica, ciecierzyca, świeży bób, czerwona fasola kidney, fasolka pinto, groszek łuskany, tofu.

Polecane orzechy i nasiona: namoczone migdały, nasiona chia, siemię lniane, nasiona konopi w umiarkowanych ilościach, nasiona słonecznika.

Polecane przyprawy i zioła: świeża bazylia, nasiona kminku w umiarkowanych ilościach, kardamon, świeża kolendra, cynamon, nasiona kolendry w proszku, kmin mielony, koperek świeży i suszony, nasiona kopru, sproszkowany imbir, kwiat lawendy, trawa cytrynowa, mięta świeża i suszona, pietruszka świeża i suszona, szafran, kurkuma, laska wanilii.

Polecane oleje i dodatki: olej z awokado, olej kokosowy, olej lniany, olej konopny, sproszkowany korzeń maca, spirulina, trawa pszeniczna.

Polecane substancje słodzące: syrop jęczmienny, syrop z brązowego ryżu, nektar kokosowy, cukier kokosowy, daktyle, cukier daktylowy, świeże owoce, syrop klonowy.

Superpokarmy, które równoważą doszę pitta: nasiona chia, siemię lniane, spirulina, trawa pszeniczna.

 

Rozmaite rodzaje warzyw strączkowych, fasole i soczewice, a także oleje, przyprawy, superpokarmy i inne produkty wegańskie znajdziesz w zielonysklep.com – zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Dieta ajurwedyjska dla doszy pitta

Praktykowanie jogi dla doszy pitta

Dieta wegetariańska dla doszy pitta

 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl