Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia
  • przepisy
  • pesto
  • tofu
Tofu z pesto

Pesto, które proponujemy, ma niską zawartość tłuszczu i wysoką zawartość białka, a jednocześnie nadaje głęboki smak potrawie. Nadaje się na przyjęcia lub elegancką kolację – pięknie wygląda i pysznie smakuje.

Pasta jest dość gęsta, tak więc można ją jeść z krakersami lub surowymi warzywami. Można podawać ją jako sos do makaronów, w takim wypadku podczas miksowania dodajemy niewielką ilość wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Osoby wata mogą dolać więcej oleju, jeśli chcą.

Pesto jest dobre na trawienie i działa uspokajająco.

 

Czas przygotowania: 15–20 minut

− wata, + pitta, – kapha (jeśli dodasz czosnek)

− wata, – pitta, – kapha (bez czosnku)

Z podanej ilości składników przygotujesz 4-6 porcji potrawy.

Składniki:

1 pudełko tofu, osuszone i gotowane na parze przez 5 minut na dużym ogniu

1 pęczek posiekanej świeżej bazylii (około 30 g lub jedna szklanka)

2 łyżki oliwy z oliwek

1–2 ząbki rozgniecionego czosnku (według uznania, pomiń dla pitta)

1 łyżka miso z jęczmienia lub białego miso

2 łyżki pasty sezamowej tahini

3 łyżki wody

Przygotowanie:

Ugotuj tofu na parze i pokrój na 4 kawałki. Miksuj bazylię z olejem mikserem przez około pół minuty. Dodaj resztę składników i miksuj, aż uzyskasz jednolitą pastę. Uważaj, by nie miksować zbyt długo, gdyż może to popsuć smak delikatnej bazylii.

Możesz również użyć moździerza i tłuczka, by rozdrobnić bazylię z olejem. Potem dodaj resztę składników i rozgnieć na jednolitą masę. Gotowe!

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl