Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia wegańska
  • zdrowa dieta
  • przepisy wegetariańskie
  • dania bezglutenowe
szafran
Szparagi i szafran - połączenie doskonałe

Polecamy znakomite kiczadi – delikatne, lekkostrawne, które wpływa kojąco na nastrój. Dzięki użytym afrodyzjakom - danie wzmaga potencję. Szparagi, szafran, ryż basmati, fasolka dal, i mnóstwo aromatycznych ziół - wspaniałe danie na wiosenny lunch. Spróbuj.

 

Czas przygotowania: 1,5 godziny

– wata, – pitta, – kapha

Składniki:

1/8 łyżeczki szafranu

2 łyżki ghee

1/2 łyżeczki nasion kminu

1/4 łyżeczki nasion kozieradki

3–4 liści neem

1 łyżka drobno pokrojonej cebuli

1/8 łyżeczki asafetydy

1/2 szklanki dalu mung

3/4 szklanki ryżu basmati

500 g świeżych szparagów (2–3 szklanki pokrojonych)

1 łyżeczka soli morskiej

6 szklanek wody

1/4 łyżeczki mielonego kminu

 

Przygotowanie:

Praż na sucho szafran na ciężkiej patelni. Dodaj ghee, kmin oraz nasiona kozieradki, rozgrzej przyprawy na małym ogniu, poczekaj, aż kmin zbrązowieje.

Dodaj neem, cebulę, asafetydę i wymieszaj. Duś wszystko na wolnym ogniu przez 1–2 minuty, aż cebula zmięknie. Umyj dal i ryż, odlej wodę i dodaj do mieszanki przypraw. Następnie dodaj wodę i sól, gotuj całość przez około godzinę do miękkości. W międzyczasie umyj i pokrój szparagi w 2,5-cm talarki.

Na 15 minut przed podaniem ugotuj szparagi na parze, a następnie dodaj wraz ze zmielonym kminem do kiczadi, mieszając.

 

Szukasz ciekawych dodatków do potraw? Nie wiesz, czym udekorować swój posiłek? A może chcesz wypróbować smaczne dodatki? Sprawdź naszą ofertę na zielonysklep.com

Przeczytaj także:

Amarantus na gorąco

Zielona zupa z awokado

Chrupiące warzywa w panierce gorczycowej

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl