Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia
  • przepisy
  • sziro
  • deser
Sziro, czyli indyjski deser

Ten pożywny deser na bazie płatków pszenicznych i migdałów stanowi doskonałe zakończenie prawie każdego posiłku indyjskiego. Może też być znakomitą przekąską – w pracy lub w podróży.

Dodanie kardamonu sprawi, że potrawa będzie miała piękny korzenny aromat.

 Czas przygotowania: 30 minut lub krócej

− wata, – pitta, + kapha

Składniki:

1 szklanka płatków pszenicznych (osoby wata lub pitta uczulone na tego typu płatki mogą zastąpić tę samą ilość pszenicy ryżem lub płatkami ryżowymi)

1 szklanka cukru trzcinowego

2 szklanki mleka lub wody lub mieszanka obu płynów

4–8 łyżek ghee (mniej – jeśli ograniczasz tłuszcze, więcej – jeśli chcesz uzyskać bogatszy smak)

1/2 szklanki miksu orzechowego (sparzone i pokrojone orzechy włoskie, pekan, pistacjowe lub migdały – według uznania)

1 łyżka zmielonego kardamonu

4 łyżki wody różanej

1 pokrojony banan (według uznania; dla pitta nie na co dzień, ale na specjalne okazje)

 

Przygotowanie:

Na małym ogniu podsmaż płatki pszeniczne w ghee na dużej, ciężkiej patelni. Mieszaj przez cały czas aż do momentu, gdy płatki zmienią kolor na jasnobrązowy i nabiorą aromatu (około 4 minuty). Dodaj płyny i zwiększ ogień na średni. Dalej mieszaj, aż zacznie gęstnieć. Następnie dodaj cukier, orzechy, kardamon, wodę różaną i banana; gotuj bez przykrycia, aż wszystkie płyny wsiąkną, a ghee zacznie się oddzielać w postaci małych ziarenek. Przełóż na talerz lub pokrój na małe romby, jak wolisz. Smacznego!

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl