Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia wegańska
  • przepisy bezglutenowe
  • dieta ajurwedyjska
  • ajurweda Kraków
kuchnia wegańska
Świąteczne sezamki bakaliowe

Polecamy przepis na smaczny i energetyzujący przysmak - sezamki z bakaliami. Łagodny, orientalny smak sezamu, wanilia, miód, wiórki kokosowe, tahini – to prosty i wyśmienity deser, który może stać się afrodyzjakiem. W sam raz na świąteczny stół. Spróbuj.

Sezam oprócz tego, że jest bogaty w żelazo, cynk, magnez, białko, witaminę E, A i B, jest też źródłem wapnia. Łagodny, orientalny smak sezamu i dodatek wanilii tworzą subtelne połączenie. Miód użyty w przepisie delikatnie rozgrzewa. Wiórki kokosowe pogłębią słodycz i aromat.

Czas przygotowania: 20-30 minut

Z jednej porcji możesz zrobić 14-21 kulek (o średnicy 2,5 cm)

 

Składniki:

1/2 szklanki nasion sezamu

1/3 szklanki miodu

2 łyżki świeżych nasion słonecznika

2  łyżki masła sezamowego lub tahini

1/2 szklanki grubo zmielonych pestek słonecznika

1/8 łyżeczki soli morskiej

1/2 szklanki niesłodzonych wiórków kokosowych (dodatkowo także do przystrojenia)

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

 

Przygotowanie:

Zmiel grubo nasiona słonecznika w mikserze. Połącz wszystkie składniki, wyrób zbite i kruche ciasto. Uformuj kulki i obtocz w wiórkach kokosowych.

Sugestie: możesz poeksperymentować ze smakiem potrawy, dodając drobno posiekane daktyle, morele, figi, kakao, orzechy. To jeden z tych przepisów, który pozostawia wiele możliwości do rozbudzenia swej kulinarnej wyobraźni. Zatem do dzieła!

 

Szukasz inspiracji na pyszne smakołyki? Zobacz więcej przepisów w naszych książkach kulinarnych – zielonysklep.com

 

Przeczytaj także:

Makowiec po ajurwedyjsku

Marcepanowe trufle

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl