Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • suplementy diety
  • zioła ajurwedyjskie
  • dosza wata
  • zdrowa dieta
dosza wata
Suplementy ziołowe dla doszy wata

Suplementy ziołowe dla doszy wata nie tylko ułatwiają usuwanie toksyn z ciała, ale także normalizują procesy oczyszczania w jelicie grubym oraz harmonizują układ nerwowy. Kurkuma, czosnek, cynamon, imbir, triphala, pieprz kajeński – jak je stosować? Sprawdź.

Kurkuma to intensywnie żółte sproszkowane kłącze rośliny Curcuma longa występującej w całych Indiach i wielu częściach świata. W klasycznej medycynie ajurwedyjskiej kurkumę wciąż stosuje się jako środek oczyszczający krew, przeciwpasożytniczy, przeciwzapalny w chorobach reumatycznych, a także zewnętrznie – do leczenia niektórych infekcji skórnych. Kurkumina – składniki kurkumy – nadaje potrawom żółte zabarwienie, a także jest skutecznym środkiem łagodzącym choroby stawów.

Czosnek – ząbki czosnku od wieków stosuje się do leczenia chorób doszy wata. W szczególności łagodzi choroby układu nerwowego, niedrożność płuc, wzdęcia oraz osłabienie układu trawiennego. Zewnętrznie bywa stosowany do leczenia bakteryjnych zakażeń skóry oraz infekcji ucha.

Cynamon to wewnętrzna część kory drzewa rosnącego w Indiach. Sproszkowana kora ma działanie rozkurczowe, antyseptyczne, łagodnie pobudzające, wiatropędne oraz ogólnie poprawiające trawienie. W starożytności cynamonu używano do wzmacniania głosu, leczenia kaszlu i bólu głowy.

Imbir – powszechnie rośnie w wielu częściach świata. Korzeń imbiru jest cennym lekiem na niestrawność, nieżyt żołądka, wzdęcia jelitowe, kaszel, chorobę lokomocyjną i astmę. O wiele częściej używa się go jako przyprawy niż leku. Jednak nawet jako dodatek do potraw pomaga na wiele dolegliwości trawiennych. Ułatwia przyswajanie innych ziół oraz łagodzi choroby typu wata-kapha.

Vidanga – to lecznicze zioło w postaci jagód krzewu powszechnie rosnącego w Indiach. Stosowane w dużych dawkach wykazuje właściwości przeciwpasożytnicze. Oczyszcza skórę. Wchodzi w skład wielu preparatów oczyszczających organizm z toksyn i usprawniających trawienie. Poza tym skutecznie leczy wiele chorób spowodowanych przez jednoczesne działanie dosz wata i kapha.

Suplement ziołowy dla doszy wata

Składniki: vidanga (125 mg – 1 część), kurkuma (125 mg – 1 część), czosnek (250 mg – 2 części), cynamon (125 mg – 1 część), imbir (250 mg – 2 części).

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki w misce i napełnij mieszanką kapsułki wegetariańskie o rozmiarze 00. Osoby o konstytucji wata powinny przez pierwszy tydzień zażywać jedną kapsułkę 00 dwa razy dziennie, przed śniadaniem i przed kolacją.

Preparat ten można bezpiecznie przyjmować przez rok. Jednakże co 6-8 tygodni zaleca się zrobić około tygodniową przerwę, po której ponownie można go zażywać tak jak wcześniej.

 

Zioła odpowiednie dla doszy wata oraz gotowe mieszanki w postaci herbat znajdziesz w zielonysklep.com – zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Aromaterapia dla doszy wata

Jesienny dotyk dla doszy wata

 

Opracowanie na podstawie:

Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Scott Gerson. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl