Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • ajurweda przepisy
  • zdrowa dieta
  • kuchnia ajurwedyjska
  • dania wegańskie
ajurweda przepisy
Sos z pietruszki

Polecamy pyszny sos pietruszkowy, który znakomicie nada smak sałatkom i innym potrawom. Możesz podać go z ryżem lub warzywnymi kotlecikami. Jest lekki, odżywczy i pięknie zielony - w sam raz na wiosnę!

Czas przygotowania: 10 minut

– wata, – pitta, – kapha

Z podanej ilości składników przygotujesz 2 szklanki sosu.

 

Składniki:

1 pęczek świeżej natki pietruszki (3 szklanki posiekanej)

1/4 szklanki nasion dyni

1/2 szklanki wody

1/2 łyżeczki soli morskiej

2,5 łyżeczki soku z cytryny

1 ząbek czosnku (pomiń dla pitta)

1 łyżka oleju słonecznikowego (jeśli gotujesz dla wata, dodaj jeszcze jedną łyżkę)

 

Przygotowanie:

Umyj i pokrój pietruszkę. Włóż wszystkie składniki do miksera i zmiksuj na puree.

Podawaj do sałatek lub z ulubionymi potrawami.

Sos pietruszkowy jest doskonałym lekiem na choroby płuc, woreczka żółciowego i prostaty. Pietruszka jest bogata w witaminy A i C, korzystnie działa na układ moczowy.

 

Przeczytaj także:

Awokado - w kosmetyce i kuchni

Pietruszka i szałwia - sekrety ziół

Potrawka szpinakowa

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl