Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • zdrowa dieta
  • kuchnia wegańska
  • przepisy bezglutenowe
  • dania wegetariańskie
sałatka wegańska
Sos do sałatek wegańskich

To pyszny dressing, który można dodawać do każdej sałatki wegańskiej i wegetariańskiej. Sos ma wiele zastosowań - możesz dodawać go do warzyw gotowanych, polewać nim kasze lub stosować jako dip do świeżej rzodkiewki, selera czy jabłek. Przygotowanie potrwa niecałe 10 minut. Spróbuj.

Czas przygotowania: 10 minut

Z podanej ilości składników przygotujesz 1/2 szklanki dressingu.

 

Składniki:

1 łyżka miso

1/2 szklanki gorącej wody

1/2 szklanki surowych orzechów nerkowca lub orzeszków piniowych

1 łyżka octu kokosowego lub jabłkowego

1 łyżeczka grubo zmielonej gorczycy

2 drobno pokrojone ząbki czosnku (pomiń w przypadku osób pitta)

sok z 1 cytryny

1 łyżeczka suszonego tymianku lub bazylii

 

Przygotowanie:

W małej misce mieszaj miso z gorącą wodą, aż się rozpuści. Pozostałe składniki umieść w blenderze lub robocie kuchennym. Miksuj do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Dodaj rozpuszczone miso. Miksuj do chwili, gdy składniki zmieszają się dokładnie. Dressing do sałatek możesz przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce 4 dni. Przed każdym użyciem energicznie wstrząśnij.

Stosuj do sałatek, warzyw gotowanych na parze, do kasz albo jako dip do frytek z selera.

 

Przyprawy oraz wysokiej jakości oleje doskonałe do sałatek znajdziesz w zielonysklep.com. Zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Przystawka z jarmużu z migdałami

Fasolka szparagowa po królewsku

Sos pietruszkowy z nasionami dyni 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl