Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • przepisy wegańskie
  • dania bezglutenowe
  • kuchnia ajurwedyjska
  • dieta wegańska
kuchnia wegańska
Śniadaniowy krem kokosowy

Czy wiesz, jak smakuje kefir wegański? Gęsty, kremowy, o smaku kokosowym, ze szczyptą cynamonu i kardamonu, z posiekanymi migdałami i orzechami nerkowca - jest naprawdę doskonały! Do udekorowania kremu możesz użyć rodzynek, daktyli, fig lub utartego imbiru. Daj się skusić!

 

Czas przygotowania: 10 minut plus dodatkowo czas na fermentację.

Porcja: 8-12 osób (8 szklanek)

 

Składniki:

3 młode orzechy kokosowe

2 szklanki surowych migdałów

1 szklanka surowych orzechów nerkowca

1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu

1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu

1 saszetka wegańskiego startera kefiru (zawierającego szczepy bakterii)

 

Przygotowanie:

Aby zrobić ten pyszny kefir kokosowy, połóż kokos bokiem na blacie. Za pomocą ostrego, solidnego noża oskrob i zetnij spiczasty koniuszek, tak aby pokazała się brązowa wewnętrzna skorupka. Zetnij czubek orzecha od strony nasady, tak jakbyś odcinał „pokrywkę”.

Wlej wodę kokosową do blendera. Łyżeczką wybierz miąższ kokosa i także umieść go w blenderze. Zrób to samo z pozostałymi dwoma orzechami.

Następnie wsyp do blendera migdały, orzechy nerkowca, cynamon i kardamon. Miksuj na wysokich obrotach do uzyskania kremowej konsystencji. Od czasu do czasu wyłączaj blender i zgarniaj ze ścianek naczynia osadzające się składniki.

Wlej uzyskaną mieszankę do dużego rondla. Gotuj na możliwie najmniejszym ogniu do chwili, gdy temperatura sięgnie 33 stopni C lub będzie nieco niższa od temperatury ciała. Użyj termometru kuchennego, aby upewnić się, że nie przekroczy 33 stopni C.

Zestaw z ognia. Mieszając, dodaj starter kefiru. Wlej całość z powrotem do blendera. Mieszaj do czasu osiągnięcia kremowej konsystencji. Wlej kefir do dużego, szklanego słoika. Trzymaj w lodówce przez 3-4 dni lub do chwili, gdy mieszanka będzie kwaśna i gęsta jak jogurt. Kremowy kefir kokosowy można przechowywać w lodówce przez ok. 5 dni.

Inna wersja: do udekorowania pojedynczych porcji osoby wata mogą użyć 1/2 szklanki namoczonych śliwek suszonych lub rodzynek i 1/8 łyżeczki kardamonu, osobom pitta zaleca się 1/4 szklanki posiekanych daktyli lub fig, osobom kapha 1 łyżkę utartego świeżego imbiru ze szczyptą cynamonu.

 

Szukasz ciekawych dodatków do potraw? Nie wiesz, czym udekorować swój posiłek? A może chcesz wypróbować smaczne dodatki? Sprawdź naszą ofertę na zielonysklep.com

 

Przeczytaj także:

Kremowy twarożek z dodatkami 

Śniadanie mistrzów

Wegański krem czekoladowy

 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl