Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • przepisy wegańskie
  • dania bezglutenowe
  • sos tahini
kuchnia ajurwedyjska
Słodko-kwaśny sos z tahini

Ten sos pełen składników odżywczych, ze słodką i kwaśną nutą, smakuje wybornie z makaronem z cukini czy wegańskim spaghetti. Jest znakomitym dodatkiem do chrupiących sałatek. Miso, sok z cytryny, tahini, oliwa z oliwek, syrop klonowy, kmin, sproszkowany czosnek – sos tahini przygotujesz w 10 minut.

 

Z podanej ilości składników przygotujesz niecałe 1,5 szklanki sosu.

Składniki:

3 łyżki miso                 

1/3 szklanki gorącej wody

1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

1/3 szklanki surowego tahini

1/4 szklanki oliwy z oliwek (lub więcej, aby uzyskać odpowiednią konsystencję)

1 łyżeczka sosu tamari

1 łyżka syropu klonowego lub surowego nektaru z agawy

1/2 łyżeczki mielonego kminu

1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku

1/4 łyżeczki sproszkowanej cebuli

 

Przygotowanie:

Umieść miso i wodę w blenderze lub robocie kuchennym. Mieszaj przez 10 sekund lub do chwili, gdy dokładnie się połączą. Dodaj sok z cytryny, tahini, 1/4 szklanki oliwy z oliwek, tamari, syrop klonowy, kmin, sproszkowany czosnek i sproszkowaną cebulę. Miksuj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek lub więcej. Mieszaj do chwili, gdy sos będzie miał pożądaną konsystencję. Sos tahini-miso możesz przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku do 5 dni. Przed każdym użyciem energicznie wstrząśnij.

Sos znakomicie nadaje się do makaronu z warzywami (np. z cukinią), do wegańskiego spaghetti, do pieczonego selera, czy grillowanych buraczków. Jest świetnym dodatkiem do różnorakich sałatek (np. z kaszy quinoa).

Smacznego!

 

Rozmaite przyprawy do sałatek (kmin, kurkuma, sól, sproszkowany czosnek), a także różne rodzaje fasoli, ciecierzycy, fasolki mung, soczewicy – doskonałe do sałatek – znajdziesz w zielonysklep.com. Zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Letnia sałatka z jarmużu

Sałatka z komosy z morelami

Majonez wegański

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl