Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia wegańska
  • przepisy ajurwedyjskie
  • przepisy bezglutenowe
  • desery wegańskie
przepisy wegańskie
Słodkie kuleczki dla małych odkrywców

Polecamy przepis na znakomity deser przyrządzany na bazie tahini (pasty sezamowej). Dodatek migdałów, daktyle, rodzynki, kakao oraz aromatyczny cynamon, imbir, kardamon i wanilia – to ciasteczka, które zawierają dużo białka i zdrowe tłuszcze roślinne. Zdrowa, wegańska i słodka pokusa – spróbuj.

 

Czas przygotowania: 30 minut

Z podanej ilości składników przygotujesz 30 kuleczek.

 

Składniki:

1 szklanka surowej wegańskiej granoli lub surowych migdałów

1 słoiczek (45 dag) surowego tahini (pasty sezamowej)

8 pokrojonych daktyli (bez pestek)

1/4 szklanki syropu klonowego lub syropu z brązowego ryżu

1/4 szklanki karobu w proszku

1/2 szklanki porzeczek lub rodzynek

1/2 szklanki surowych nasion słonecznika

2 łyżki surowych, kruszonych ziaren kakaowca

3 łyżki drobno pokrojonego kandyzowanego imbiru

1 łyżka obranego i drobno pokrojonego świeżego imbiru

1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu

1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu

1/2 łyżeczki zmielonych goździków

1/8 łyżeczki ekstraktu waniliowego

 

Przygotowanie:

Wsyp granolę do miksera i miksuj aż do uzyskania drobnej konsystencji. Przełóż do małej miseczki. Wsyp wszystkie pozostałe składniki do miksera. Miksuj do uzyskania gładkiej, lepkiej masy. Od czasu do czasu zgarniaj ze ścianek naczynia osadzające się składniki. Aby uzyskać mniej gładką konsystencję, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj drewnianą łyżką w dużej misce.

Z mieszanki formuj ręcznie kulki o średnicy 2,5 cm. Obtocz każdą dokładnie w zmielonej granoli. Układaj na tacce. Przechowuj w lodówce. Kuleczki można trzymać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez 2 tygodnie.

Smacznego!

 

Mąki bezglutenowe – kokosowa, ryżowa, kasztanowa – doskonałe do wypieków, znajdziesz w zielonysklep.com. Zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Wegański krem czekoladowy

Placek wiśniowy z kruszonką 

Daktyle nadziewane słodyczą

 

 

Opracowanie na podstawie:

Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl