Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • zdrowa dieta
  • kuchnia ajurwedyjska
  • program sattwiczny
  • dosza pitta
dieta wegańska
Sattwiczna lista zakupów dla doszy pitta

Jakie produkty powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie dla doszy pitta? Jakie potrawy można spożywać często, a jakie z umiarem? Przekonaj się, że dieta sattwiczna jest prosta i przyjemna. Nie wymaga zbytniej dyscypliny i jest indywidualnym, łatwym programem zdrowotnym.

„Często” – oznacza, że produkty z tej listy można spożywać codziennie. „Z umiarem” – że spożycie tych produktów należy ograniczyć do 2-3 dni w tygodniu. Stanowią one ważną część diety, ale w odpowiedniej ilości. „Rzadko” oznacza nie częściej niż raz na dwa tygodnie.

 

Owoce

Często: słodkie jabłka, słodkie morele, awokado, słodkie jagody, zielone winogrona, daktyle, figi, mango, melony, pomarańcze słodkie, gruszki, ananas, granaty,

Z umiarem: banany, czereśnie, żurawina, kiwi, limonki, papaja, brzoskwinie

Rzadko: kwaśne morele, grejpfrut, cytryny, kokos, ananas kwaśny, śliwki kwaśne, rabarbar, truskawki

 

Warzywa

Często: dynia, karczochy, szparagi, słodka papryka, brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, ogórek, seler, zielona fasolka, słodka rzepa, zielona warzywa liściaste, czarne oliwki, pietruszka, pasternak, zielona papryka, ziemniaki, brukiew, kiełki, kabaczek, rzeżucha, dynia, żółte kabaczki, cukinia

Z umiarem: buraki, marchew, oberżyna, gotowane pory, szpinak

Rzadko: natka kozieradki, czosnek, chrzan, zielone oliwki, natka gorczycy, cebula gotowana i surowa, papryka ostra, dynia gotowana, rzodkiew, pomidory, rzepa, natka rzepy

 

Substancje słodzące

Często: słód jęczmienny, syrop z brązowego ryżu, syrop klonowy, cukier sucanat

Z umiarem: koncentrat soku owocowego, miód sok z trzciny cukrowej

Rzadko: cukier jaggery, melasa, biały cukier

 

Nabiał

Produkty nabiałowe najlepiej spożywać w umiarze.

Często: ser biały, rozcieńczony jogurt, ghee, mleko krowie, mleko kozie

Z umiarem: lody, twarde sery, jogurt, kwaśna śmietana

Rzadko: solone masło, ser feta

 

Zboża

Często: jęczmień, ryż basmati, wafle ryżowe, pszenica, otręby pszenne, musli pszenne

Z umiarem: amarantus, kukurydza, płatki suche, otręby owsiane, ryż brązowy

Rzadko: gryka, proso, musli owsiane, komosa, żyto

 

Warzywa strączkowe

Często: fasola adzuki, fasola mungo, dal z ciecierzycy, fasola czarne oczko, czarna soczewica, ciecierzyca, biała fasola, fasola kidney, soczewica czerwona, soja, tempeh, tofu, dal z fasoli mung

 

Orzechy

Często: orzech kokosowy

Z umiarem: migdały, orzechy makadamia, orzechy pekan, orzeszki piniowe

Rzadko: orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca, orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy ziemne, pistacje

 

Nasiona

Często: nasiona babki płesznik, nasiona dyni, nasiona słonecznika, nasiona sezamu

Z umiarem: siemię lniane

 

Przyprawy:

Często: świeże liście bazylii, czarny pieprz, kardamon, cynamon, estragon, kolendra, liście neem, skórka z pomarańczy, pietruszka, mięta pieprzowa, mięta kędzierzawa, woda różana, szafran, kmin, mięta, koperek, koper włoski, kurkuma, wanilia,

Z umiarem: ziele angielskie, ekstrakt z migdałów, anyż, liść laurowy, kozieradka, rozmaryn, anyż gwiazdkowy, tymianek , chrzan

Rzadko: ajwan, asafetyda, kminek, pieprz kajeński, goździki, majeranek, nasiona gorczycy, gałka muszkatołowa, oregano, surowy czosnek, nasiona maku, cząber papryka w proszku, szałwia

 

Tłuszcze

Często: olej kokosowy, oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, olej z orzechów włoskich

Z umiarem: migdałowy, z pestek moreli, z awokado, krokoszowy

Rzadko: kukurydziany, sezamowy

 

Napoje

Często: mleko migdałowe, sok z aloesu, sok jabłkowy, sok z moreli, nektar brzoskwiniowy, nektar gruszkowy, sok z granatów, sok z suszonych śliwek, sok winogronowy, mleko kokosowe, koktajl z fig, sok z jagód

Herbaty ziołowe z następujących ziół: lucerna, herbata zielona, jeżyna, ogórecznik, kocimiętka, rumianek, cykoria, chryzantema, mlecz, kwiat czarnego bzu, koper włoski, hibiskus, jaśmin, lawenda, melisa, trawa cytrynowa, lukrecja, prawoślaz, pokrzywa, mięta pieprzowa, malina, kwiat róży, szafran, mięta kędzierzawa

 

Dodatki do żywności

Często: kokos, natka kolendry, ghee, czatnej z mango, liście mięty, kiełki

Z umiarem: rzodkiew japońska, limonka, jogurt

Rzadko: nasiona czarnego sezamu, papryka chilli

 

Zobacz fasolę czarne oczko w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

Zobacz czerwoną soczewicę w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

 

Przeczytaj także:

Równoważenie doszy pitta

Dieta wegetariańska dla doszy pitta 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Scott Gerson. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.

Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl