Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • przepisy wegańskie
  • zdrowa dieta
  • sałatka z kapusty
kuchnia wegańska
Sałatka dobra na jesień

Polecamy pyszną i bardzo pożywną sałatkę z dodatkiem świeżej kapusty włoskiej i marchewki. To bogactwo przypraw: oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, czarny pieprz - dla lepszego smaku i aromatu. Z delikatnym sosem na bazie ziół, oliwy z oliwek i koncentratu jabłkowego. Spróbuj z grzankami lub solo!  

 

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

1 duża główka świeżej kapusty włoskiej

2 czerwone ziemniaki średniej wielkości

1 marchewka średniej wielkości

1 łyżka octu ryżowego

1,5 łyżeczki suszonego oregano

1 łyżeczka suszonej bazylii

1/2 łyżeczki tymianku

1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu

1/2 łyżeczki soli morskiej

1/2–2 łyżeczek koncentratu jabłkowego

2 łyżki oliwy z oliwek

czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

Umyj warzywa. Wlej 2,5 cm wody na patelnię średniej wielkości i na dużym ogniu doprowadź ją do wrzenia. Ziemniaki ze skórką pokrój na centymetrową kostkę. Włóż je do gotującej się wody, przykryj i zmniejsz ogień na średni. Gotuj przez 5 minut.

Gdy ziemniaki się gotują, pokrój marchewkę na centymetrową kostkę i poszatkuj kapustę na małe kawałki. Wrzuć marchewkę i kapustę do ziemniaków i gotuj przez kolejne 7 minut na średnim ogniu.

Gdy warzywa się gotują, możesz przygotować sos. Ten przepis jest łatwy. Wlej ocet do miseczki i wymieszaj z ziołami, solą, pieprzem i koncentratem jabłkowym – koniecznie w takiej kolejności! Dodaj oliwę z oliwek i zamieszaj.

Kiedy warzywa będą ugotowane, czyli miękkie, ale nie papkowate, odcedź je.

Polej sałatkę sosem i wymieszaj. Lekko ostudź i podawaj w temperaturze pokojowej

Jeśli masz ochotę, możesz dodać 2 ząbki czosnku do gotujących się warzyw dla lepszego smaku. Sama sałatka jest aromatyczna również bez czosnku.

Sałatkę możesz podawać z dodatkiem ryżu brązowego, kaszy lub samodzielnie. Możesz posypać prażonym sezamem.

Polecamy brązowy ryż basmati East End i komosę ryżową Organic Wellness, a bogactwo przypraw znajdziesz w zielonysklep.com - zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Kasztany w roli głównej

Placuszki z cebuli po indyjsku

Gołąbki wegańskie 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti Sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl