Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • przepisy wegetariańskie
  • zdrowe odżywianie
  • dania dla wegan
ajurweda przepisy kulinarne
Rozgrzewający krem z kalafiora

Polecamy rozgrzewającą potrawę – gęstą i pożywną – na bazie kalafiora, z dodatkiem płatków owsianych i przypraw: gorczycy, goździków, imbiru i kozieradki. To danie rozgrzeje każdego zmarzlucha. Przystrój świeżymi liśćmi kolendry.

Czas przygotowania: 30 minut

umiarkowanie + wata, 0 pitta, – – kapha

 

Z podanej ilości składników przygotujesz 3 porcje potrawy.

Składniki:

1 szklanka kalafiora pokrojonego w kostkę

3 łyżki suchych płatków owsianych

1/4–1 szklanki posiekanej cebuli (do smaku, dla pitta zmniejsz ilość)

3 szklanki wody

1/2 szklanki nasion kozieradki

1 łyżka ghee lub oleju słonecznikowego

1/2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy

2 goździki

1/2 łyżeczki nasion kminu

4-5 łyżeczki kurkumy

4–5 świeżych liści curry (jeśli możesz je dostać)

1/2 łyżeczki świeżego, startego korzenia imbiru

1 łyżeczka soli morskiej

1 łyżeczka soku z limonki lub soku z cytryny

Przygotowanie:

Do średniego garnka nalej wody, dodaj kalafiora, płatki owsiane, cebulę i gotuj na średnim ogniu, aż wszystko zmięknie (około 10 minut).

Rozgrzej ghee lub olej na małej patelni, dodaj nasiona kozieradki, gorczycy, kminu i goździki. Kiedy nasiona gorczycy zaczną strzelać, wrzuć kurkumę i liście curry, smaż kolejne 30 sekund. Wrzuć zmiksowane warzywa z powrotem do garnka i dodaj resztę składników. Dobrze wymieszaj.

Gotuj bez przykrycia przez 10–15 minut, czasem mieszając. Przystrój świeżymi, pokrojonymi liśćmi kolendry. Znakomicie rozgrzewające danie, które sprawdzi się jako gorąca kolacja.

Smacznego!

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl