Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • przepisy
  • przystawka
  • marchewka
  • maca
Przystawka z marchewki

Polecamy ciepłą przystawkę z marchewek, która pasuje jako dodatek do pieczonego bakłażana, smażonego ryżu lub kotlecików z kaszy jaglanej. Dobrze komponuje się też z czerwoną fasolką lub soczewicą.

Marchewka to bardzo odżywcze i łatwostrawne warzywo. Zawiera mnóstwo witaminy A. Najczęściej zaleca się ją osobom kapha i wata. Świeży sok z marchewki w połączeniu z sokiem z selera, ogórkiem i sałatą działa korzystnie na pitta. Marchew oczyszcza krew i wpływa tonizująco na nerki.

Czas przygotowania: 15 minut

− wata, umiarkowanie + pitta, – kapha

Z podanej ilości składników przygotujesz 5-6 porcji potrawy.

 

Składniki:

4 szklanki marchewek pokrojonych w talarki (4 marchewki średniej wielkości)

1 łyżka oleju słonecznikowego

1/2 łyżeczki nasion gorczycy

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu

1/2 łyżeczki soli morskiej (lub mniej)

1 łyżeczka zmielonej kolendry

1/4pikantnej pokrojonej papryczki (według uznania, pomiń dla pitta)

3 łyżki wody

1 łyżeczka syropu klonowego

Przygotowanie:

Umyj i pokrój marchewkę. Na ciężkiej patelni rozgrzej olej i wrzuć do niego nasiona gorczycy. Kiedy zaczną strzelać, dorzuć kurkumę, marchewki, sól, kolendrę i pieprz. Gotuj bez przykrycia na średnim ogniu, często mieszając, przez 2-3 minuty. Dodaj wodę i syrop klonowy. Przykryj i gotuj 5 minut na małym ogniu. Smacznego!

Jeśli chcesz wzbogacić swoją przystawkę o dodatkową dawkę białka, minerałów, witamin i błonnika, dodaj do niej łyżeczkę rośliny o nazwie MACA, którą znajdziesz w naszym sklepie. Zobacz – Maca BIO Rainforest Foods.

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl