Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • książki ajurwedyjskie
  • medycyna naturalna
  • suplementy diety
  • ajurweda Kraków
medycyna naturalna
Problemy z pamięcią

Każdemu zdarzyło się o czymś zapomnieć - nazwisko, datę czy inne informacje. Zdarza się też tak, że problemy z pamięcią i koncentracją utrudniają nam codzienne funkcjonowanie. Co korzystnie wpływa na pamięć? Jakie pokarmy i jakie zioła wspomagają pamięć oraz odżywiają mózg? Sprawdź.

 

Pokarmy wspomagające pamięć

Marchew i buraki. Dobra na poprawę pamięci jest marchew, zawierająca karoten, gdyż wzmacnia doszę pitta. Zalecane jest też picie soku z marchwi lub buraków cukrowych – oba doskonale wzmacniają krew oraz poprawiają pamięć.

Kiczadi. To proste, pożywne danie, które składa się z ryżu basmati i dal – żółtej fasoli mung, do którego dodaje się zwykle przyprawy (zwłaszcza liście kolendry i kurkumę).

Jedz dużo owoców, które odżywią mózg. Dla doszy wata wskazane są: papaja, suszone śliwki, mango. Dla doszy pitta zalecane są winogrona, granaty, jabłka. Dla doszy kapha dobre będą: jabłka, żurawina, granaty.

Dobrze jest wprowadzić do swojej diety słodkie ziemniaki, tapiokę, okrę (która dobrze wpływa na mózg), a także szpinak (pobudza pamięć). Dobrze działają także: migdały, orzechy oraz masło ghee. Niekorzystny wpływ na pamięć ma jedzenie ciężkostrawnego mięsa. Osoby mające problemy z pamięcią powinny go unikać.

 

Zioła wspomagające pamięć

Na poprawę pamięci zaleca się ginkgo oraz zioło gotu kola, które rozszerzają naczynia krwionośne mózgu, poprawiają krążenie oraz działają tonizująco.

Ajurwedyjskie zioła: brahmi, jatamansi, bhringaraj – bardzo dobrze wpływają na mózg oraz na pamięć. Możesz używać ich oddzielnie albo zmieszać w równych proporcjach i sporządzić herbatę. Odstaw łyżeczkę mieszanki na 10 minut do namoczenia w filiżance gorącej wody. Pij przez miesiąc, rano i wieczorem, na pusty żołądek, żeby poprawić krążenie oraz pamięć.

Pamięć poprawia także mleko brahmi – 1/2 łyżeczki zioła brahmi gotowane kilka minut w filiżance mleka – wypijane przed snem. Pij codziennie ten napój przez miesiąc albo dłużej. W celu wzmocnienia działania dodaj szczyptę szafranu.

Korzystny wpływ ma także żel aloesowy (1 łyżka) ze szczyptą czarnego pieprzu oraz 1/4 łyżeczki sproszkowanego bhringaraj (2-3 razy dziennie).

 

Inne środki

Ćwiczenia fizyczne. Codzienne spacery, zwłaszcza szybkie (jeśli twoje zdrowie na to pozwala), poprawiają krążenie i dobrze wpływają na mózg. Spaceruj pół godziny dziennie 5 razy w tygodniu.

Masaż olejkiem brahmi. Olejek brahmi, wmasowany w skórę głowy, pobudza receptory nerwowe, poprawiając w ten sposób pamięć.

Medytuj. Problemy z pamięcią bywają czasem spowodowane stresem, lękami oraz zmartwieniami. Regularne medytowanie neutralizuje stres oraz pozytywnie wpływa na mózg.

Unikaj substancji toksycznych. Osoby z problemami z pamięcią powinny unikać alkoholu. Palenie papierosów to kolejna czynność negatywnie wpływająca na pamięć, gdyż zatrucie nikotynowe powoduje zwężenie naczyń krwionośnych w mózgu.

 

Jeśli masz problemy z pamięcią sięgnij po ajurwedyjską herbatę BRAHMI, która zawiera ajurwedyjskie zioło Brahmi – wspomaga pracę mózgu, poprawia pamięć, umożliwia skupienie uwagi. Zobacz w zielonysklep.com

 

Przeczytaj także:

Pamięć i koncentracja a dosze 

CEREBRO - na dobrą pamięć

Jak zioła wpływają na umysł

 

 

Opracowanie na podstawie:

Ayurveda. Księga domowych środków leczniczych. Vasant D. Lad. Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa KOS, Katowice 2014. - książka do nabycia w zielonysklep.com

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl