Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia wegetariańska
  • warzywa strączkowe
  • czarna soczewica
  • dania wegańskie
kuchnia wegetariańska
Potrawka z czarnej soczewicy

Polecamy pyszną, sycącą i bardzo pożywną potrawę z czarnej soczewicy. Z dodatkiem zmielonego kminu, asafetydy i ząbku rozgniecionego czosnku - jest rozgrzewająca i znakomita na jesienny obiad lub kolację. Potrawka dobrze komponuje się z razowym chlebem, duszonymi warzywami lub ryżem. Spróbuj.

Należy pamiętać, że czarna soczewica jest ciężkostrawna, dlatego trzeba wspomóc jej trawienie przyprawami. Kmin i asafetyda dostarczają ciepła i ułatwiają trawienie. Asafetyda działa pobudzająco na ogień trawienny i równoważy doszę wata.

Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:

1/2 szklanki suchej czarnej soczewicy

3 szklanki wody

1/2 łyżeczki soli morskiej

1 łyżeczka zmielonego kminu

1/8 łyżeczki asafetydy

1 ząbek mocno rozgniecionego czosnku

1 łyżka słodu jęczmiennego lub syropu z ryżu brązowego

 

Przygotowanie:

Umyj soczewicę. Gotuj pod przykryciem z asafetydą, aż zmięknie (około 25-30 minut) na średnim ogniu. Dodaj soli, kminu, czosnku i słodu jęczmiennego. Gotuj następne 20 minut. Przystrój jogurtem do smaku.

Potrawa dobrze komponuje się z chlebem i warzywami lub ryżem. To wspaniałe, wzmacniające danie dla osób wata. To bardzo sycąca potrawa, więc nie spożywaj jej w zbyt dużych ilościach.

 

Przyprawy - gorczyca, kurkuma, kozieradka, kmin, sól morska, czosnek - znajdziesz w zielonysklep.com. Zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Zupa z czerwonej soczewicy

Warzywa strączkowe w diecie wegetariańskiej

Soczewica - czerwona, zielona, czarna 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti Sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl