Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • ajurweda przepisy
  • dania wegetariańskie
  • przepisy dla wegan
  • zdrowe odżywianie
dania wegańskie
Owsiana przekąska

Proponujemy przepis na energetyczną przekąskę na bazie płatków owsianych. Doskonale sprawdzi się w podróży lub jako drugie śniadanie do pracy. Smaczna z dodatkiem jogurtu, rodzynek lub mleka migdałowego.

czas przygotowania: 15 minut

+ wata, + pitta, – kapha

Z podanej ilości składników przygotujesz 1,5 szklanki owsianej przekąski.

 

Składniki:

1 szklanka suchych płatków owsianych

1 łyżka oleju słonecznikowego

1/2 łyżeczki kurkumy

1 łyżka nasion słonecznika

1/4 łyżeczki soli morskiej

1/2 łyżeczki curry

1/2 szklanki rodzynek

1/8 łyżeczki pieprzu cayenne lub pippali (według uznania, bardzo dobry)

 

Przygotowanie:

Rozgrzej olej w dużej patelni. Dodaj kurkumę, płatki i nasiona słonecznika. Podgrzewaj na małym ogniu przez 10–15 minut, mieszając od czasu do czasu, aby uniknąć przypalenia. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.

To bardzo osobliwa, ale pożywna i sucha przekąska. Możesz podawać ją ze świeżymi owocami lub z dodatkiem mleka migdałowego.

Smacznego!

 

 

Zobacz także:

Korzenne ciasteczka owsiane 

Muffinki z płatków owsianych

Zboża w diecie wegetariańskiej

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl