Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • zdrowa dieta
  • kuchnia ajurwedyjska
  • zioła i przyprawy
  • ajurweda Kraków
kuchnia wegańska
Olejki eteryczne w kuchni

Czy wiesz, że ponad 50 procent wszystkich olejków eterycznych produkowanych obecnie wykorzystuje się w kuchni jako przyprawy? Do jakich dań dodać cynamon, kardamon, kolendrę czy tymianek? Jak wykorzystać imbir, jałowiec lub majeranek w kuchni? Sprawdź.

Wiele olejków eterycznych ułatwia trawienie i ma właściwości przeciwbakteryjne. Pamiętaj, że przygotowując potrawy gorące, na przykład zupy, olejki należy dodać w ostatniej chwili, aby substancje lotne wyparowały.

Anyż to tradycyjny składnik alkoholi, na przykład greckiego ouzo, a ponieważ udrażnia wątrobę i schładza ją, można powiedzieć, że jest to wyjątkowo ajurwedyjski sposób picia alkoholu. Anyż dodaje się również do deserów, suszonych purée owocowych oraz do napojów ze względu na smak zbliżony do lukrecji.

Bazylię można dodawać do zup, pesto, sosu do spaghetti i dań warzywnych w ilości 1–2 kropli na około pół litra potrawy.

Cynamon dodaje się do ciastek, naleśników, napojów, herbaty lub lassi z jogurtu - jedna kropla na około pół litra.

Cytryna jest stosowana do napojów, deserów, lodów, ciast, alkoholu i naleśników.

Czarny pieprz stosuje się do jajek, jedna kropla na jajko; do potraw duszonych i zup jedna kropla na około pół litra; do sosów sałatkowych - jedna kropla na szklankę.

Gałka muszkatołowa nadaje się do deserów i lassi: równe części jogurtu i wody zmiksowane z przyprawami i owocami.

Goździki można dodawać do ciast, deserów i herbat.

Grejpfrut znajduje zastosowanie w napojach i naleśnikach.

Imbir można dodawać do lemoniady, napojów, herbat, zup, curry i chleba.

Jałowiec dodaje się do warzyw - kroplę na szklankę; także do fermentowanej kapusty kiszonej lub marynowanych warzyw.

Kardamon to tradycyjny dodatek do deserów, zwłaszcza ciast i kawy – jedna kropla na filiżankę kawy lub szklankę mąki.

Kmin można dodawać do fasoli, curry, chleba, sosów salsa i groszku.

Kolendrę używa się do sosów sałatkowych, zup, deserów, fasoli i curry.

Koperek znajduje zastosowanie w sosach do sałatek, w zupach i potrawach duszonych.

Koper włoski nadaje się do zup i deserów.

Kurkumę dodajemy do curry, sosów i warzyw.

Lawendy powszechnie używa się we Francji jako przyprawy do zup i duszonych warzyw.

Liście laurowe nadają się do zup w ilości jednej kropli na około pół litra.

Majeranek można dodawać do zup, sałatek i sosów sałatkowych.

Mięta pieprzowa jest szczególnie wskazana do deserów, ciastek, napojów i słodyczy.

Pietruszka to dodatek do zup, chleba, serów i sosów sałatkowych.

Pomarańczę dodaje się do napojów, deserów i naleśników.

Rozmaryn nadaje się do sosów, potraw duszonych i potraw z drobiu.

Szałwia jest używana do drobiu, sosów sałatkowych, zup i innych sosów.

Trawa cytrynowa to ulubiony dodatek do potraw tajskich oraz curry (zwłaszcza kokosowej zupy curry).

Tymianek jest szczególnie dobry do zup, potraw duszonych oraz warzyw.

Wanilia to dodatek do słodyczy, kremów budyniowych, naleśników i ciast.

Ziele angielskie można dodawać do deserów i puddingów.

 

Szukasz urozmaicenia w kuchni? Chcesz, aby twoje potrawy zawsze dobrze smakowały? Wypróbuj zioła i przyprawy z zielonysklep.com.

 

Przeczytaj także:

Zostań mistrzem gotowania 

Sztuka przygotowywania potraw

Aromatyczne olejki w masażu

 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurweda i aromaterapia. Light Miller, Bryan Miller. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl